dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

filter

1 reactie
filter

Vroeger, "toen alles nog beter was", gebruikte ik vaak een soft focus filter op mijn camera om bij portretten en dergelijke opnamen de ergste scherpte er af te halen. Zo'n filter -als je tenminste een goede had- legde een onscherp laagje over een vlijmscherpe opname, op een dusdanige manier, dat de "basis"scherpte daarbij behouden bleef. Een uitstekende beschrijving (engels) vindt U op de website van Carl Zeiss, de producent van de top op dat gebied, de Softar. http://www.zeiss.de/c12567a8003b58b9/Contents-Frame/2ae977442718e5c9c12569bc005c3a47?opendocument&highlight=soft

Vaak is het geprobeerd na te maken op digitaal gebied, maar geen enkel software programma biedt hetzelfde effect aan als de echte Softar; het effect is ongeevenaard. Zo'n filter is niet goedkoop, zelfs nu nog betaal je al gauw zo'n 100 tot 300 euro per stuk, afhankelijk van de filtermaat. Namaken lukte niemand, alleen Hama (= Hoya) had indertijd een vrij goede variant. En ik heb het geprobeerd, ik heb ruim een dozijn verschillende soft focus filters tevergeefs gekocht, in de hoop dat ze iets toe zouden voegen. Het effect wordt veroorzaakt door een soort kleine "druppels" die gedeeltelijk op het glas liggen. U kunt het een klein beetje zien op het plaatje als U het vergroot. 

U kunt zich indenken hoe het mij te moede was, toen er indertijd eentje van mijn Softars in het water viel van de slotgracht in Haamstede!

Zo pas heb ik een van de beide Softars die ik heb, toch maar weer eens van stal gehaald en voor mijn lens gezet. Het effect lijkt op het eerste gezicht verbluffend! Ik was bijna vergeten hoe verschrikkelijk mooi het effect was. De opnamen zijn nog niet uitgewerkt, dat zal de komende dagen wel eens gebeuren, maar het ziet er in ieder geval veelbelovend uit.

1 reactie

Leen ik ben benieuwd naar zo'n foto hoe dat er uit ziet, schrijf je het er dan ook bij dat je gebruik gemaakt hebt van die filter?

groet Chris.

cverkaart

24 August 2009 om 19:20

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.