dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

5 reacties

Even een weekendje Keulen gedaan om een vriendin weg te brengen. Het is altijd weer een roteind rijden, ook al heb ik de terugweg onderbroken door even in Kerkrade te stoppen bij een heel goede collega. Ik was eerst van plan om zowel in Keulen als in Kerkrade een paar dagen te blijven, maar er ligt nog zo vreselijk veel werk op mij te wachten, dat ik vanavond maar weer thuis gekomen ben.

Ik heb flink gekankerd op de nieuwe inrichting van het stadhuis in Veere - en terecht-maar, zoals vermeld, van het pand zijn ze gelukkig afgebleven. Zo is er nog steeds een prachtig raam op de trap. Je kunt daar uitstekend fotograferen bij uitzonderlijk mooi licht.

Waar ik een uitzonderlijke hekel aan heb, zijn spelfouten. Tikfouten zijn acceptabel en zijn dan ook meestal als zodanig gemakkelijk te herkennen. In een van mijn vorige stukjes stond, ondanks dat ik behoorlijk taalgevoelig ben, zo'n spelfout. Mijn -helaas- even taalgevoelige zuster maakte mij daar even fijntjes opmerkzaam op. Stom, stom, stom. U hoeft niet te zoeken, want met het schaamrood op de kaken heb ik het snel gecorrigeerd.

Wat ik alleen niet weet, zet je bij het typen de punt bij het gebruik van aanhalingstekens rond een woord aan het einde van een zin nou voor of achter het aanhalingsteken? Ik zet hem er achter, volgens mijn gevoel, maar dat staat zo raar.

5 reacties

Wat aanhalingtekens betrefd: voor de volgorde geldt de zogenaamde elda regel, wat betekend eerst leesteken dan aanhalingsteken.

 Dit is van toepassing als het citaat vooraf gegaan wordt een dubbele punt.

Hij zei: "Dat is waar."

Hij vroeg: "Is dat waar?"

 Als het geen citaat is maar een gezegde dan zet je de punt wel achter de aan halingstekens

 Groetjes!

 

Riet Luteijn

10 August 2009 om 23:57

Ha, mooi zo, Marie. Dat schept tenminste duidelijkheid. Ik had al een beetje verwacht dat jij zou antwoorden op deze heikele vraag. :-)
Leen Koper

11 August 2009 om 00:23

Aaaai Marie, je berichtje zit vol fouten:

aanhalingtekens ipv aanhalingstekens

betrefd ipv betreft

betekend ipv betekent

vooraf gegaan wordt een dubbele punt ipv vooraf gegaan wordt door een dubbele punt

Magna

11 August 2009 om 08:35

Zo weet ik niet wanneer ik è of é moet gebruiken (streepje naar links of naar rechts).

groet Chris.

cverkaart

11 August 2009 om 08:37

Oh, Chris, dat is simpel. Een accent aigu, het streepje voorover, gebruik je als het een verlengde klank is zoals ee. De accent grave, het streepje achterover, gebruik je als het een verkorte klank is. De accent circonflex, is moeilijker, die gebruik je, in  het frans, als er vroeger een "s" gestaan heeft, zoals bij fenetre (accent op de derde "e") moet je vooral denken aan het nederlandse woor "venster".

Alleen heb ik moeilijkheden met het tikken van accents en trema's. Ik weet, dat er een ASCII code voor is, maar kan dat nooit onthouden en "opgoogelen" is ook een probleem op zo'n moment.

Leen Koper

11 August 2009 om 09:26

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.