dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

1 reactie

Een verrukkelijke bruid, dat schreef ik al, al vond ik het woord "ravissant" iets toepasselijker. Het woordenboek geeft de betekenissen "verrukkelijk, betoverend,snoezig, bekoorlijk, mooi", maar mijn taalgevoel geeft aan dat het net iets meer is, een woord dat wij in het Nederlands niet exact kunnen vertalen. Kortom, een lekker ding!

Nu ik zo rustig aan mijn morgenkoffie zit, bedenk ik, dat ik mij in mijn fotografie een beetje laat leiden door mijn obsessies. Nu is dat het water, het raamlicht en mensen met neergeslagen ogen. Zoiets wil ik "gewoon" heel erg goed onder de knie krijgen en dat kan een hele tijd duren. En dan is constant oefenen, blijven oefenen het enige dat er op zit. Het is bijna een obsessie, zo moeilijk is het, maar ik merk duidelijk een vooruitgang in mijn werk.

Staat iemand met bijna gesloten, (eigenlijk "geloken" ogen, om maar eens een archaisch woord te gebruiken) dan merk ik, dat het noodzakelijk is, dat je een punt aangeeft waar naar gekeken dient te worden. Ondanks dat de ogen neergeslagen zijn, zie je toch dat de blik op een bepaald punt gericht is en door die blikrichting bepaal je mede de sfeer in een opname. Een soort neurolinguistich programmeren dus, een "visual language", die duidelijkheid schept voor de beschouwer wat het echte doel van de fotograaf met het beeld is.

Ik heb zo iets ook gehad met handen. Het is niet zo sterk als bij een collega in Engeland die een verhaal van 26 -ja echt waar, zes-en-twintig- pagina's schreef over hoe een zittende vrouw, met haar handen in haar schoot, die handen hoorde te houden, teneinde een aangenaam plaatje op te leveren. Ik moet zeggen, dat ik nu die handen, een van de moeilijkste zaken in de fotografie, redelijk beheers, al blijft er nog steeds veel ruimte voor verbetering.

1 reactie

Wat een prachtige foto is dit weer.
paled

28 July 2009 om 17:26

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.