dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

Pars pro toto

2 reacties
Pars pro toto

Wat krijgen we nou? Gaan we ineens in het Latijn schrijven? Wees gerust, "pars pro toto", deel voor het geheel, is in de Nederlandse taal een stijlfiguur waarbij een woord een deel aanduidt, dat staat voor het geheel. Zoals in "even de koppen tellen" waarbij "koppen" staat voor mensen.

Zo zou je deze foto ook kunnen zien. Een deel voor het geheel, de zinnelijke mond die een persoon symboliseert. Graag even op het plaatje klikken om het op volle grootte te bekijken.

Zo zie je maar eens, een verbinding is weer gelegd tussen fotografie en literatuur.

2 reacties

Dag Leen,

ja, heel mooie foto. Het laat ruimte en dat maakt een beeld af.

 

Even een vraag. Hieronder plak ik een gecopieerde foto van jou hand.

Mijn vraag is, hoe het komt dat op digitale foto's heel vaak de schaduwen zo goed te zien zijn in de,  of op de huid van bijv. het gezicht. Ik heb het best vaak zelf op foto's met flitslicht. Maar, mijn toestel is een gewoon amateurcamera. Op internet zie ik het ook best vaak. En op jouw foto, zie ik het ook. Op dit exemplaar dan. Het meisje met het groene bloes aan en dan voornamelijk de onderste helft van het gezicht.

Groeten, Cathy.

/weblog/data/portret/item_images/img_12370171682109.jpg

katoog

19 March 2009 om 21:30

Het licht staat, vanuit de camerapositie gerekend, aan de linkerkant op ongeveer 45 graden en, net als de zon, iets boven het hoofd. Het is dus logisch, dat de mensen aan de linkerkant iets meer licht krijgen dan aan de rechterkant. Ze zijn dan ook iets donkerder. Door het licht iets hoger te plaatsen dan ooghoogte, valt er een klein beetje schaduw onder het gezicht. Alleen, het is niet zo erg als het lijkt; dit komt door de sterke JPEG-compressie voor het web en die maakt iets dat een klein beetje donkerder is al grijs. Door d eranden van het licht te gebruiken zijn de contratsen vrij gering. In werkelijkheid is het ook lang niet zo "erg", het is slechts ietsje donkerder. Ik werk dan ook niet in JPEG, maar in RAW, een totaal ander bestandsformaat, waarbij ik bijna volledige controle heb over licht en schaduwen. 

Waar licht is, is schaduw. Bij een "amateurcamera" is er afstandsverschil tussen de lens en lens. Daardoor valt er een schaduw buiten het onderwerp op de achtergrond en die is vaak erg lelijk. Een echte, goede professional is in staat zijn schaduwen te beheersen. Controle over het licht wordt belangrijk geacht, maar in werkelijkheid gaat het om controle over de schaduwpartijen. Als je dat leert zien, vallen op het moment helaas veel "would be-professionals" door de mand.

 

Leen Koper

19 March 2009 om 23:18

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.