dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

"professional" worden?

2 reacties

Binnenkort wordt weer in Nieuwegein de beurs "Professional" gehouden. Daar wordt het laatste op het gebied van "imaging" getoond en hebben professionals de gelegenheid weer bijgepraat te worden op hun vakgebied.

Tot zover de ronkende aankondiging. Wat er niet bij staat is dat je als professional nauwelijks de gelegenheid hebt om iets of iemand te zien. Het stikt er van de amateurs, "would be professionals" en studenten. Ik ga dan ook niet.

Die studenten fotografie zijn te beklagen.  Zij krijgen vaak les van hobbyisten die denken:"Oh, dat is leuk, fotografie, ik heb ook een camera en de familie vindt, dat ik leuke vakantiefoto's maak. Dat kon ik ook wel eens gaan geven." Als dat gecombineerd wordt met scholengemeenschappen die een zo aantrekkelijk programma willen samenstellen met een zo groot mogelijke diversiteit, is de link gauw gelegd. Resultaat is dat honderden studenten opgeleid worden -en nog slecht ook- niet tot fotograaf, want daar is de kennis te gering voor, maar tot werkeloze die een vak geleerd heeft waar hij niets mee kan.

Vroeger -toen alles nog beter scheen te zijn- waren er 2300 fotografen in Nederland en werk voor een kleine 2000. Nu zijn er 27.000 "fotografen" en er is nog steeds werk voor een kleine 2000. Rara, waar leiden die "opleidingen" voor op? Geen wonder, dat het inkomen van fotografen gemiddeld nog behoorlijk beneden het minimumloon is.

2 reacties

Als ik in jou schoenen stond ging ik ook niet.

groet Chris

cverkaart

02 March 2009 om 19:14

Van amateur naar prof????

Je hebt gelijk Leen. Ik ben daarom maandagavond gegaan en er was meer professional en een paar verdwaalde amateurs. Je houdt het niet tegen. Misschien moet er een dag zijn alleen voor professionals. De beurs is immers 3 dagen.

Probeer steeds te onderscheiden en iets nieuws te proberen, want de amateurs doen nu alles na.

 

Henry Badeloe 

collega-fotograaf 

 

vhbfotografie

11 March 2009 om 19:52

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.