dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

De eerste van de Lentemaand

0 reacties

Zo wil de "Bond tegen Leenwoorden" dat we vandaag noemen.

Zoals aandachtige lezers van mijn weblog wel zullen weten, heb ik een meer dan gewone aandacht voor taal. Niet alleen voor de moedertaal, maar ook "vreemde" talen mogen zich in mijn belangstelling verheugen, zoals het Engels, Frans en Duits.

Het amusante "Ampzing Genootschap", de "Stichting Nederlands", de "Bond tegen Leenwoorden" en de "Stichting Taalverdediging" kunnen rekenen op een regelmatig bezoek van hun webstek of, ook wel, hun thuisblad. Wat je daar aantreft is uitermate vermakelijk, waarbij de "Bond tegen Leenwoorden", http://www.geocities.com/SoHo/Den/7522/Index.html wel de kroon spant.

Alle genootschappen strijden tegen de verloedering van het Nederlands door de opname van woorden uit, voornamelijk, het Engels. Ook het Frans als woordenbron wordt soms stevig aangepakt, bang dat men is, dat het Nederlands als taal volkomen verdrongen wordt. Nou heeft de Nederlandse taal al eeuwenlang allerlei vreemde woorden geabsorbeerd zonder dat het "taaleigene" aangetast werd. Alleen, het gaat nu iets sneller en komen er invloeden van bijvoorbeeld Surinaams en Marokkaans bij.

Leuk vind ik de namen van de maanden. Toch heb ik deze vroeger nog op school moeten leren en werden ze ook regelmatig gebruikt door een aantal puristen. Ik vind het wel leuk, en misschien dat ik het ook wel eens ga doen.

Maar, als lichtbeeldmaler houdt ik mij wel bezig met met lichtbeelden van de beeltenis van een lichtbeeldtentoonstaander!

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.