dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

Gemeentearchief

2 reacties

Deze ochtend heb ik toch wel een definitieve stap gezet in het beeindigen van mijn studio; ik ben overeengekomen met het gemeentearchief Schouwen-Duiveland dat zij mijn negatievenarchief over de periode 1992-2002 gaan beheren. Ik houd er wel toegang toe, maar er gaat een "slot" op van 50 jaar, waarbij, als uitzondering, alleen directe bloedverwanten in rechte lijn nog foto's daarvan kunnen bestellen.

Ik vind dit een noodzakelijke stap die je als fotograaf eigenlijk hoort te maken, een soort plicht aan de gemeenschap. Je beschikt over een voorraad materiaal van onschatbare waarde voor toekomstige generaties. Met zo'n embargo er op is misbruik er van te voorkomen. Het merkwaardige is, dat ik de eerste fotograaf op het eiland eb die deze veiligstelling voor toekomstige generaties organiseer. Er moet al een schat aan informatie verloren zijn gegaan; zo weet ik van een fotograaf die alle negatieven uit het begin van de vorige eeuw bij de vuilnisbak gezet heeft. Slechts ongeveer 10% is toen gered en dat vormt nu een schier onuitputtelijke bron van informatie.

Overigens, het viel mij op, dat de Chef Oude Spullen, het hoofd van het archief, nog steeds werkt met een elektrische typemachine! Voor degenen die dat niet meer weten, dat is een soort printer met een toetsenbord, maar zonder computer. Dat gebruikten mensen vroeger als ze een e-mail per postbode wilden verzenden. Overigens, ik heb ook een plat beeldscherm bij hem zien staan; de nieuwe tijd is blijkbaar niet helemaal aan het archief voorbij gegaan.

2 reacties

Dit bewijst weer Leen, dat jij sociaal denkt. Want met deze bescherming kan er niks "fout' gaan. Ik heb ook wel gehoord van slechte samenwerking tussen musea, fotografen, heemkundekringen, archivarissen. Iedereen is bang dat hun materiaal misbruikt wordt.

Als je kijkt hoe er met internetmateriaal wodt omgesprongen (eigen ervaring) dan hebben ze misschien wel gelijk. Vandaar dat ik waardeer wat je doet. Zelf kreeg ik dee week aangeboden om een zelf gemaakte dvd te bekijken van het Oudeland, gehucht waar m'n moeder werd geboren en veel vna onze familie woonde. Iemand die daar woont heeft alle veranderingen van de laatste jaren gefotografeerd. Ik vroeg om een copy. Nee, doet hij niet. 't Is zijn werk.

Heeft het archief "erfenissen" van Jaap v.d.Berge uit Haamstede?. Want die heeft toch ook veel werk nagelaten. 
En de archivaris (is dat Uijl?) ,hoort toch eigenlijk nog met kroontjespen te schrijven ?

Groeten Jopie 

Jopie Meerman

09 January 2009 om 11:59

Ondergetekende schrijft nog met vulpen. Zo een die uit een inktpot gevuld wordt.

Hoezo ouderwets?

aaveewee

09 January 2009 om 12:29

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.