dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

mooi

0 reacties

En nu even iets heel anders-And now something completely different, om met Monty Python te spreken.

Ik zit op het moment te luisteren naar Mozarabische geestlijke liederen. Die christelijke liederen werden gezongen in Spanje vanaf de Karolingische tijd toen Spanje nog grotendeels onder de heerschappij van de Moren stond. Mozarabisch betekent in dit geval dan ook "niet Arabisch". Deze liederen gaan waarschijnlijk terug tot de 6e eeuw, toen er al over geschreven werd. Binnen de vroeg-christelijke kerken kwam dit tot bloei, onafhankelijk van de Karolingische riten die elders in Europa de kerken sterk beinvloeden.

Hoe kom je daar nou bij, zult U vragen. Nou, vrij simpel. Ik had een tante, tante Bep, die een vrij groot muziekliefhebber was. Muzikaal was ze, net als ik, een echte alleseter. Toen zij een aantal jaren geleden overleed en de erfenis verdeeld werd, was een oom van mij zo slim om een aantal boeken en een aantal CD's voor mij te bestemmen. Mijn smaak kennende, of, liever gezegd vermoedende, had hij naast een aantal uiterst interesante boeken ook een CD met dit soort muziek gereserveerd. Het lijkt een beetje op het Byzantijns gezang, maar net iets anders, iets "ruwer" zou ik bijna zeggen.

En, dat is verdraaid mooi, zo vreselijk mooi, dat ik het niet laten kan deze muziek te vermelden in dit weblog. Voor de liefhebbers: het gaat om de CD genaamd "Chant Mozarabe", Cathedrale de Toledo door het Ensemble Organum o.l.v Marcel Peres.

Kunt U hem nog -tweedehands, want hij is niet meer in de handel- te pakken krijgen, gewoon doen. Hij was te koop bij Amazon http://www.amazon.com/Chant-Mozarabe-Cathedrale-century-Ensemble/dp/B00000079Y , maar het is alleen al leuk om de kritieken ervan te lezen.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.