dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

Schoonmoeder

5 reacties
Schoonmoeder

Een poosje geleden ben ik bij mijn schoonmoeder op bezoek geweest in het verpleegtehuis. U kunt zich waarschijnlijk nog wel de foto's herinneren van de sneeuwbuien op de snelweg toen wij er heen gingen. Onlangs is mijn vrouw weer geweest en heeft wat foto's voor haar meegenomen en hier is er eentje van. Een foto, nog in Sinterklaassfeer.

Bijna 92 jaar oud, maar -vind ik- erg zielig; ze kan nauwelijks haar bed uit komen, alleen met een soort kraan kan ze in een rolstoel getild worden. En dat voor een vrouw die zo vreselijk actief was, dat je wel eens wilde dat ze stil zou zitten, al was het maar voor een momentje. Tegenwoordig zouden we zeggen: "ADHD". Iemand die gewend was altijd haar eigen beslissingen te nemen -en soms ook nogal eens voor anderen- die nu volkomen afhankelijk is. Het is heel treurig als je je laatste dagen zo moet slijten.

5 reacties

Vindt je schoonmoeder zichzelf zielig Leen ? Is ze er opstandig over, of berust ze in haar situatie.. Want dat dit leven het risico is van bijna 92 jaar zijn, weten of begrijpen deze ouderen meestal beter dan wij , de kinderen.
Ik noemde dat altijd een van de grootste problemen. Eigenlijk moet je lichaam gelijk optrekken met je geest.
Dus niet zo'n klein, oud vogeltje met een heldere geest die nog van alles zou willen. Maar tja, wij regelen dit niet..dat wordt voor ons gedaan. En daar moeten alle partijen in berusten.

Fijne avond, Jopie

Jopie Meerman

18 December 2008 om 18:54

Jopie, ik weet niet of ze zich zielig vindt, ze kan slecht sspreken na een beroerte. Bovendien, ze zou het nooit zeggen. Maar een ding weet ik wel, ze is diep ongelukkig met de situatie. Soms is ze erg opstandig, begrijpelijk, maar soms laat haar geheugen haar ook in de steek. Ik vind het in ieder geval wel zielig.

En, je hebt gelijk.

Leen Koper

18 December 2008 om 19:39

Leen met kraan zal je een tillift bedoelen en het verhaal van je schoonmoeder is heel herkenbaar als ik het vergelijk met mijn vrouw die dan wel 31 jaar jonger is. Ook zij was heel actief, regelde het hele huishouden. Ook Nellie moet ik met zo'n tillift verplaatsen en nu moet ik al jaren alles zelf doen, maar het gaat ons "goed" hoor.

groet Chris  

cverkaart

18 December 2008 om 19:48

Dag Leen,

Als je nog wat jonger bent vind je dat triest en zielig, en je hoop dat het jou niet zal overkomen. ik had een oude vriendin van 92 dit jaar overleden, Ze kwam in en rusthuis terecht en toen was de spirit weg en werd ze ook wat opstandig.  Soms was ze gelukkig in het huis en dan weer niet. Het was moeilijk om dat aan te zien.

Fijne Kerstdagen van Marie gewenst

Riet Luteijn

18 December 2008 om 22:32

Chris, dat bedoel ik inderdaad. Ik ben niet zo op de hoogte van dat soort terminologie. En hoop het ook nooit te worden.

Marie, het is precies zoals je het beschrijft.

Leen Koper

18 December 2008 om 23:03

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.