dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

5 reacties
Vanmiddag, volkomen onverwachts, belde mijn vriend Henk van Kooten, een van de beste fotografen van Europa (www.henkvankooten.com) mij op dat hij langs zou komen. Dat is altijd een waar genoegen; samen kunnen wij uren en uren praten over fotografie als vak en als hobby. En het mooiste is: wij gaan elkaar nooit vervelen als het over ons mooie vak gaat. Dagenlang kunnen wij bomen over ons vak; vraag me niet waar over we het hebben, dat is mij ook een raadsel, maar het is altijd boeiend. En het gekke is, we hebben het zelden of nooit over apparatuur. Zo ook vandaag, hij is maar kort geweest, maar we hebben het even gehad over wat we allebei voor plannen hebben om aan te schaffen en na twee minuten hadden we het al weer over iets anders.

Hij was even op de motor uit Wijchen gekomen, vlak bij Nijmegen. Hij heeft een vrij nieuwe Harley Davidson en  nu was het nog even weer om te motorrijden.  Ik dacht, dat zoiets wel koud zou zijn, maar de manier waarop hij zich kleedde, doet vermoeden dat hij 20 kilo zwaarder wordt. Maar, het lijkt mij wel veilig, voor zover je veilig kunt zijn op een motor.

Zijn fotowerk is uitzonderlijk. Kijk maar eens op zijn website. Het is even wennen, maar langzemerhand begin je te ontdekken waarom alle "moderne" fotografen zijn werk gewoon proberen te kopieeren. Hij is niet voor niets de enige "QEP-master" (europa's hoogste onderscheiding) van ons land en een veelgevraagd spreker in heel Europa! Enfin, kijk zelf maar eens aandachtig.

Ik snap er alleen geen hout van waarom de tekst ineens groen is. Nou ja, het valt lekker op, dus laat maar staan.

5 reacties

Misschien wel omdat het bijna kerstmis is... grapje van zldnet.

ik ga eens kijken op die site die je aangeeft.

nog een fijne avond

Marie

Riet Luteijn

07 December 2008 om 21:32

Dag Leen,

even de website van je vriend bezocht. De trouwfoto's zijn een beetje onhumeisch van sfeer. Heel mooi ook. De kleuren mooi en je ziet goed de stof van de trouwjurk.

 

Leen, ik heb een vraag. Op internet al van alles over het onderwerp opgezocht, maar toch nog een beetje twijfels.

Regelmatig heb ik op foto's zeskantig vlekken of cirkels. Afgelopen voorjaar, iemand op vakantie zei mij dat het gaat om zogenaamde orbsen. Het maakt overigens niet uit of ik flitslicht gebruik of zonder en of ook dichtbij fotografeer of met telelens. Ook maakt het niet uit met welk toestel ik foto's maak. Wel alle toestellen digitaal.

Afgelopen zomer maakte ik foto's in een tent in een weiland bij Nisse. Van een dansgroep. In een serie van zeker twintig foto's zijn er het merendeel bezet met cirkels, met wat sommigen dan noemen, orbsen. Ik heb een foto op mijn weblog gezet.

Ik las ergens dat orbsen graag in gezelschap zijn en op dansen en plezier afkomen. Nou, kennelijk hadden ze vandaag een dag vrij. Ik had sinterklaas bij mijn familie en ik heb weer zo veel gefotografeerd, dat mijn toestel warm liep. Maar, deze keer geen orbsen te zien. Ja, wel steeds mijn flitser gebruikt, dat wel.

Weet jij, wat dat verschijnsel zou kunnen zijn?????

Is het iets in de digitale fototoestellen????

Heb jij zelf ook wel eens dat verschijnsel gehad op foto's die je maakte. Ja, ik bedoel dan niet je professionele studiofot's, maar meer een tussendoor foto bijvoorbeeld.

Groeten, Cathy. 

katoog

08 December 2008 om 00:28

Deze foto bijvoorbeeld in de zwarte kleren...

/weblog/data/cathysweblog/item_images/img_12285038341210.jpg

 

katoog

08 December 2008 om 00:29

Nou Cathy, "orbsen" zijn nogal vage lichtbollen uit de wereld van de UFO's en dergelijk zweverig gedoe. Mij een beetje te vaag; zoiets is niet aan mij besteed.

Maar het is heel simpel: het is flitslicht dat weerkaatst op een stofdeeltje in de lucht. Dta klopt ook wel met je foto's: zomers, stoffig en gebruik van flitslicht.

Ik heb een keer een massa "orbsen" gefotografeerd bij een gymnastiekuitvoering. De reden: het magnesiumpoeder waarmee ze hun handen inwreven; daarna sloegen ze hun handen tegen elkaar om het overtollige poeder te verwijderen. De lucht zat toen vol orbsen.....

Leen Koper

08 December 2008 om 00:56

@Leen,

bedankt voor je antwoord.

Gelukkig niets met mijn fototoestellen aan de hand, dat is al een eerste blijmaker.

Want, om eerlijk te ziin, ik vind zelf het idee van de orbsen wel leuk, het spreekt mij wel aan, maar aan de andere kant ze verknoeien wel mijn foto's. Nu ik weet dat het stofdeeltjes zijn enz. kan ik eens gaan proberen of ik mijn flitser anders kan instellen zodat deze deeltjes niet het flitslicht weerkaatsen. 

O, ja. Lachend bij mijn zus, waar we sinterklaas vierden, is het inderdaad niet stoffig. Dat zal dan ook de reden zijn dat ik daar gisteren geen orbsen heb vastgelegd. 

Groeten, Cathy.

katoog

08 December 2008 om 11:54

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.