dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

Lichtmeter

2 reacties
Lichtmeter

Vandaag kreeg ik een e-mailtje uit Amerika van iemand die mij vroeg of ik een "handheld" lichtmeter gebruikte bij mijn opnamen. Ik moest eens goed nadenken, want ik gebruik al een tijdje nagenoeg geen losse lichtmeter meer bij mijn opnamen, noch in de studio, noch op locatie.

Ik ben gewend geraakt aan het fotograferen in RAW, zodat ik nog behoorlijk wat speelruimte heb bij mijn belichting. Ik kan nog een paar stops naar over- en onderbelichting corrigeren, zonder schade aan het bestand toe te brengen. Dat was in mijn "film"-dagen wel anders: verkeerd belicht was nagenoeg onherstelbaar.

De lichtmeter in mijn camera meet het licht op een uitstekende wijze; als je weet waar hij normaal gesproken afwijken zal van de ideale belichting, kun je de vereiste correctie alsnog instellen. In de studio zijn de lichtverhoudingen van mijn studioflitsers mij zo langzamerhand wel bekend. En dat is de belangrijkste reden om een losse meter te gebruiken. Zo langzamerhand heb ik deze lichtmeter niet echt meer nodig. Toch levert het zo nu en dan gebruiken van de meter echter toch betere resultaten op, zij het minimaal

Ik heb door deze eenvoudige vraag toch maar het plan opgevat om zelf de losse lichtmeter weer eens in ere te herstellen. Een nauwkeuriger belicht bestand levert altijd betere beelden op dan een gecorrigeerd bestand, hoe groot de huidige correctiemogelijkheden ook zijn. En, ik heb hem toch nog liggen.

2 reacties

Die meter is toch heel modern met zijn display. Ik heb ook nog een oude polysix electronic liggen. denk net als jij ik moet hem nog eens gebruiken,maar tot nu toe niet dus...
Riet Luteijn

09 November 2008 om 23:01

Dat was een uitstekende meter! Ik heb er ook nog ergens eentje liggen. Ik heb daar ruim 10 jaar mijn vakwerk mee gemaakt, maar als ik mij goed herinner is de batterij (een PX625, dacht ik) helaas niet meer te krijgen.
Leen Koper

10 November 2008 om 00:07

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.