denken over paarden

Mijn naam is Piet Loof.www.pietloof.nl Docent Natuurlijk Bekappen, Kaizen-clickertrainer, rechtrichten,zadelpassen en thermografie. Lees deze log eens en vergeet het archief niet!

Jeetje, ik blijf belonen?

1 reactie

Dit is mijn eerste 14 daags Ezine Positief trainen, wat net voor de kerstdagen is doorgestuurd aan mensen die gratis meer informatie willen ontvangen over positief trainen.

Helaas kan ik hier niet de juiste opmaak meegeven dus je ziet alleen de tekst.

Wil je dit ook  gratis ontvangen maar dan compleet, vul dan even je voornaam en mailadres in op mijn site. Dan weet ik waar ik het naar toe moet sturen

 

Deel de inspiratie

Stuur dit e-zine alsjeblieft door aan iemand voor wie deze informatie ook waardevol is.

 

Meer artikelen op de website

In dit eZine:

 

    * Voorwoordje van Piet

    * Jeetje, ik blijf belonen?

    * De DVD is uit!

 

 

Hai,

 

Voordat ik iets anders zeg, wil ik jou en iedereen die je lief is geweldig fijne dagen toewensen en ik hoop dat het ook met kerst wit is, dat stimuleert onze romantische gevoelentjes enorm. Toch?

En dan wil ik ook nog een kerstwens uitspreken, namelijk dat dit eZine, naast de geweldige sites die er al zijn, een bijdrage zal leveren aan de verspreiding van anders omgaan met paarden. Ze verdienen het!

 

Hier is ie dan, mijn eerste e-zine. Na allerlei zaken bekeken te hebben hoe je dit doet, hoe je e-mails aan  een heleboel mensen  tegelijkertijd te versturen en allerlei andere technische toestanden hopelijk heb  opgelost ben ik eindelijk zover dat ik werkelijk een begin kan maken met je te helpen door je op regelmatige basis  een artikeltje, een greep uit voorkomende leuke zaken, maar ook over lastige dingen die je tegenkomt als je probeert je paard op een positieve manier te trainen.

 

Natuurlijk kan ik niet weten hoever je inmiddels bent en of je op dit moment  iets hebt aan elk artikel.

 

Ik hoop dat mijn artikeltjes, de foto’s, filmpjes een naslagwerk, een hulp en blijvende inspiratie voor je zullen zijn om door te gaan met de mooiste, diervriendelijkste manier van dieren trainen

 

Jeetje! Ik blijf belonen?

 

Kijk eens naar dit filmpje wat ik zag op youtube?

http://www.youtube.com/watch?v=QQo4bqcENFw 

Het filmpje is hartstikke leuk, maar ik kan me voorstellen dat je dat je afvraagt. Omdat tussen elke geslaagde oefening een beloning werd gegeven aan het paard...Moet ik nou voor alles wat mijn paard doet een voertje uit mijn zak halen?

 

Dit was ook mijn punt van kritiek.

 

Deze mevrouw is al een heel poosje bezig met clickertraining en heeft één ding over het hoofd gezien. Mijn antwoord op de vraag is dus nee.

 

Als we beginnen met clickeren maken we de afspraak met ons paard: Als je doet wat ik bedoel hoor je een geluidsignaal en volgt daar een beloning op en dat doet ze trouw. Ik vind dat je wel moet belonen, maar voor meer.

 

Beloftes moet je niet breken, dus daarom áls je clickt of bv. Yes zegt moet het paard beloond worden.

 

Het is veel beter om als het paard het links en rechts omstappen eenmaal kan - dit paard deed dat heel aardig al-  daar ook het stappen naar links vlak achter te vragen en links en rechts omstappen als één oefening te beschouwen en daarna pas te clicken .

 

 

Zo leer je het paard deze oefeningen te combineren en train je een 'ketting van gedrag', zoals je zou doen als je hem bv 10 overstappen naar rechts zou aanleren

 

Wel blijven  belonen, maar alleen voor méér gedrag.

 

In feite is dat ook wat je doet wanneer je begint.

Stel maar eens dat je je paard wilt leren achteruit of vooruit van je weg te lopen terwijl je zelf blijft staan. Je begint dan zo klein mogelijk. Een gewichtsverplaatsing is het begin van een stap. Dus je clikt (ik wil even met je afspreken dat ik het voortaan heb over clicken, maar je mag daar best een woord als yes of ex voor lezen) en beloont al bij die eerste gewichtsverplaatsing. Zodra je iets meer ziet bv een heel klein beetje voetverplaatsing click je daarvoor en is de gewichtsverplaatsing alleen niet voldoende meer.

 

Je bouwt het uit naar een stap, click en beloon, twee stappen click en beloon. Dus je vraagt meer voor het laten horen van een click. Je kunt je voorstellen dat je wanneer je dat niet doet je geen stap verder komt en niet anders doet dan je paard voeren. Dat is niet de bedoeling, het moet een beloning zijn en een manier om het paard te dirigeren om meer te doen. Beloon wel altijd de kleinst mogelijke vooruitgang, zorg dat het je blijft begrijpen!

 

Ik stel voor nog eens naar het filmpje te kijken en probeer voor jezelf dan eens te bedenken waar de oefeningen gecombineerd kunnen worden zodat je die“ketting van gedrag” krijgt, zonder  dat je je belofte breekt, maar toch niet elk moment  staat te clicken en belonen

 

Kortom:

 

Probeer aangeleerde oefeningen of stapjes naar een trainingsdoel te combineren. Zodra een stapje duidelijk is voor het paard schakel dan door naar een uitbreiding ervan en click en beloon daarvoor. Houdt het interessant voor je paard door kleine stapjes te nemen die het makkelijk leert te begrijpen, dan gaan jullie samen het snelst vooruit…..

  

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT of NIEUWSBRIEF ?

 

Dat kan, zolang je deze informatie met een werkende link naar genoemde website, opneemt: "Door Piet Loof van Positief Trainen".  Het adres: http://www.pietloof.nl

 

Positief clickertrainen DVD

 

De nieuwe DVD is eindelijk uit!

Het is het gefilmde verslag van

de driedaagse basis clickertrainingscursus.

  

Ik denk dat er voor elke paardenliefhebber die meer wil dan alleen rijden met een paard een nieuwe wereld vol mogelijkheden opengaat.

Want zoals op de achterkant staat:

 

Positief clickertrainen is anders, vernieuwend, breekt met het verleden, diervriendelijk en een bewezen leermethode

 

Klik hier voor meer info!

                         

 

Filmpje, Reacties van deelnemers:

  

Kun je het filmpje niet hier bekijken? Klik dan op deze link:

http://www.youtube.com/watch?v=ek3Xt-v5QGU

.

Dit eZine verschijnt iedere 2 weken.

 

Je ontvangt dit eZine omdat je je hier voor hebt opgegeven of omdat je meedeed aan een van mijn programma's. Met deze link kun je je abonnement opzeggen, je gegevens kun je wijzigen via deze link.

 

Copyright © 2009 Piet Loof, alle rechten voorbehouden.

1 reactie

Dag Piet, ik kom je even een heel goed, en gezond 2010 wensen. En weer heel veel succes met de trainingen.
my.

06 January 2010 om 11:52

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.