denken over paarden

Mijn naam is Piet Loof.www.pietloof.nl Docent Natuurlijk Bekappen, Kaizen-clickertrainer, rechtrichten,zadelpassen en thermografie. Lees deze log eens en vergeet het archief niet!

Goed stuk van een collega trainer

0 reacties

Een paard dat je het bit uit de mond neemt gaat voor een groot gedeelte de aandacht, dat eerst naar dat ding ging "waar iedereen aan zit te sjorren ",  naar de ruiter verplaatsen . Als het niet een principe kwestie is zoals bij mij zou DAT de reden moeten zijn waarom ruiters de overstap zouden moeten maken naar bitloos  .

Maak je echter geen illusies, het merendeel van de ruiters KAN en WIL niet loslaten en vinden dat ze één of andere vorm van "controle" nodig hebben te paard . Een vertrouwensrelatie vinden ze een abstract gegeven 

 T'is al moeilijk genoeg je partner/kind ,enz...............te vertrouwen, wat zou je "zonder wapens" de strijd aangaan met een dier van 500kg ? Ga maar  na , ieder voor zich , hoeveel mensen kennen jullie die zeggen : Paardrijden is fijn en ik weet wel dat hij/zij aan mij niets zal doen MAAR ..................................het blijven wel dieren hé en dus onberekenbaar !! Zolang de mensen niet over die drempel héén stappen gaan ze nooit op een deftige manier kunnen rijden ,met of zonder bit trouwens :*
Door bitloos te rijden ga je als ruiter een volledig andere positie innemen als mens/ruiter naar je paard toe . Je gaat véél méér tijd in je zithouding steken , je handen en teugelvoering word secundair en de term .Met je zit rijden krijgt een andere dimensie ! Door als mens/ruiter een totaal andere taal tegen je paard te gaan spreken kom je uiteindelijk in HUN wereld terecht of tenminste in een taal die voor hun véél begrijpelijker is . Hierdoor komt er een soort RUST over je paard wat een volkomen normale reactie is. ECHTER deze rust word door wedstrijdruiters gevreesd en gehaat want dan zit je toch met een slome kemel waar je niets mee kan doen !!

Daarom ook altijd .JAMAAR jij hebt wel EEN HEEL braaf paard (ongeacht zelfs als je er een tiental rijdt zoals ik per dag  ) De (hoog)spanning die een wedstrijdruiter van zijn dier verlangt op momenten van inspanning gaat lijnrecht tegen de principes/gedachtegoed van het bitloos rijden in en alleen daarom zal het stiefmoederlijk behandeld worden in die kringen, ongeacht de graad van perfectie .

Er is echter licht onder de zon !!! De wedstrijdruiters zijn slechts één kleine minderheid .90% van de recreatieruiters die wel degelijk dressuurrijden/springen/TREC/Endurance rijden staan open voor deze principes omdat voor hun de vertrouwensband buiten WEL van groot belang is . De dag dat de principiele, bitloze ruiters een tribune laten leeglopen bij een grote dressuur/springwedstrijd ligt mischien wel in het verschiet (ergens in 2090 of zo  ) en zal DAN mischien een kentering brengen want dan zakken de verdiensten  en dat is alles waar het om gaat .

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.