Kanttekeningen

Oprispingen, zoals soms na het eten. Het is er, zomaar, heel plotseling en soms erg ongelegen.  

kerstnacht

0 reacties

Wij zijn een traditie aan het opbouwen op kerstavond. Hoe dan? Wij gaan met een ander echtpaar naar een cafe waarna de dames en de kinderen vertrekken naar de kerstnachtdienst.De kerk is vlakbij en gemakkelijk lopend te doen. Gek, in een kerstnacht is wandelen anders. Ik denk hierbij aan lopen in de sneeuw terwijl er geen sneeuw ligt.

De "kinderen" zijn beide vrouwen met een verstandelijke beperking. Eentje van het bevriende echtpaar en eentje waarvoor wij met regelmaat zorgen. Inmidderls al bijna 5 jaar en de band is goed zo niet uitstekend. De man en ik hebben iets minder behoefte aan kerkbezoek. Toch kun je niet zeggen dat wij niet religieus of spiritueel zijn. Integendeel wil ik bijna zeggen. In een boek las ik laatst, een ieder die op zoek is naar iets, inzake zingeving of levensvragen stelt is in feite religieus cq spiritueel. Ik kan me daar wel in vinden en denk dat het juist is.

Wij drinken na de "koffie compleet" nog wat en eten een bitterbal. De gesprekken gaan soms de diepte in en soms ook niet. Na wat pilsjes van de een en wat cola light van de ander alsmede een laatste borrel en wit biertje gaan ook wij naar de kerk. Wij staan vrij lang te wachten in de donkere nacht. Binnen in de kerk is het licht en hoor ik gezang.Uiteindelijk galmen de klokken je zo wat uit je sokken en dan komen de mensen naar buiten.Ik ervaar het als een byzonder moment. Ga geen pogingen doen om dit te omschrijven. Wellicht volsta ik met de woorden dat het een hevig gevoel van verlangen is.

De meeste mensen hebben een kaarsje in de hand en kregen het verzoek ( zo hoor ik later) het licht door te geven aan anderen.Helaas ontvingen wij als buitenstaanders geen lichtje. Dat stemt me dan weer somber. Geen der toehoorders die ons voorbij liepen voelden blijkbaar de noodzaak. Gelukkig komen er 4 stralende mensen in onze richting en 2 paar ogen laten mij zien dat het goed was. ...Daarvan ontving ik licht en kon het ook aannemen.

Zie de mens!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.