Kanttekeningen

Oprispingen, zoals soms na het eten. Het is er, zomaar, heel plotseling en soms erg ongelegen.  

Goed en kwaad

1 reactie

Ik ben deze week alleen en dat is ook prettig. Alleen zijn is met name fijn als je weet dat er een dag komt waarop de ander weer terugkomt. In al deze rust op deze zondag keek ik naar een favoriet programma hetgeen elke zondagmiddag wordt uitgezonden tussen  12.00 en 13.00 uur. Soms pittige gesprekken met allerlei mensen over allerlei onderwerpen. Vandaag oa de direkteur van het rijksmuseum en een tweetal schrijvers van na de 2e wereldoorlog, die boeken schreven met die oorlog als thema. Gezien het feit dat de oorlog ongeveer 70 jaar geleden is verdwijnen de laatste ooggetuigen en rijst de vraag of je er over mag en moet blijven schrijven. Ook aan de orde kwam dat je oordeel in de loop van de tijd onderhevig is aan veranderingen omdat je gevormd wordt door levenservaringen en dus meer facetten zal gaan zien. Wat is goed en wat is kwaad? Een intrigerend onderwerp. Een van de schrijvers merkte op dat je pas bij verdrukking en onderdrukking de ware aard van de mens leert kennen. Dat zou bijna betekenen dat je de ware aard of hoe iemand werkelijk is moeilijk in onze dagdagelijkse omstandigheden kunt herkennen. Ik denk dat daar een kern van waarheid inzit en dat roept weer heel veel vragen op. Zeer passend bij deze stille en mooie (zon)dag.

1 reactie

Ik ben er voor om de tweede wereldoorlog te blijven herdenken, maar met origineel materiaal. En dat is er voldoende beschikbaar.

Maar ik ben er tegen dat er schrijvers van na de oorlog over schrijven en ook dat er films gespeeld worden.

Het is n.l. niet mogelijk dat zij in hun werk de angst en de uitwerking van de oorlog kunnen verwoorden die mensen hadden die het meemaakten. Ieder die de oorlog heeft meegemaakt en die zo'n verhaal leest en ziet kan direct waarnemen dat het niet uit eerste bron komt.

plets

02 May 2016 om 17:45

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.