Ondernemen

Welke Corona regelingen zijn er nu eigenlijk voor ondernemers?

0 reacties

De Corona crisis treft onze maatschappij hard, en disproportioneel vaak de ondernemers een zzp’ers. De maatregelen die worden getroffen hebben grote economische impact op bedrijven en elk kwartaal komt de regering met nieuwe voorzieningen en steunpakketten. Zo kon je als ondernemer al snel inkomensondersteuning krijgen, of een tegemoetkoming in je loonkosten, en werd het makkelijker om een krediet te krijgen. Gedurende de coronacrisis zijn hier echter nieuwe regelingen aan toegevoegd en is er voor elke sector apart bekeken hoeveel, en wat voor, steun er kan worden gegeven. Door al deze toevoegingen en veranderingen, kun je het overzicht weleens verliezen en daarom geven we hieronder een opsomming van de basis regelingen. Deze kan je dan de weg wijzen over waar je de specifieke informatie voor jou kunt vinden.

 

TOGS: een gift voor MKB-bedrijven met en zonder personeel

 

De beleidsregel TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) is er voor alle MKB-bedrijven die schade leiden door noodgedwongen sluiting, het negatieve reisadvies en/of het verbod van bijeenkomsten. Zij kunnen een eenmalige gift ontvangen van €4000, belastingvrij en te besteden naar eigen inzicht.

Je kunt de aanvraag online indienen bij het RVO, binnen 3 weken wordt deze beoordeeld.

 

NOW: bedoeld voor ondersteuning in de loonkosten

 

De overheid wil met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) voorkomen dat werknemers hun inkomen en baan verliezen. Werkgevers die voldoen aan de voorwaarden en structureel omzetverlies leiden door de coronacrisis kunnen hier aanspraak op maken. Ze krijgen dan een tegemoetkoming (afhankelijk van de sector) in de loonkosten. Het doel is om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden, en daarom vallen ook uitzendkrachten, oproeppersoneel en payrollmedewerkers onder deze regeling.

Ondernemers met personeel, die minimaal 20% minder omzet hebben over een periode van 3 maanden, komen hiervoor in aanmerking. De regeling wordt uitgevoerd door het UWV, werkgevers ontvangen van hen na goedkeuring een voorschot in 3 termijnen.

 

TOZO: leningen en inkomensondersteuning voor zelfstandigen voor levensonderhoud

 

De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) is er om inkomensondersteuning te bieden aan zelfstandigen, inclusief ZZP-ers, zodat zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Deze uitkering van maximaal €1500 netto per maand vult het inkomen voor maximaal 3 maanden aan tot het sociaal minimum. Je totale inkomen moet wel tot onder het bijstandsniveau zijn gekomen door de coronacrisis om hiervoor in aanmerking te komen. Daarnaast kunnen AOW’ers met een eigen bedrijf een beroep doen op een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen op te lossen.

 

KKC: relatief klein krediet

 

De Kleine Kredieten Corona (KKC) garantieregeling maakt het makkelijker om een krediet te krijgen. Dit komt doordat het om relatief kleine kredieten gaat waar de staat garant voor staat. Hierdoor is het risico voor banken en andere kredietverstrekkers om geld uit te lenen kleiner. Het komt erop neer dat de overheid voor 95% garant staat voor leningen tussen de €10.000 en €50.000 en de rest van het risico bij de financierder ligt. 

Meer over de voorwaarden voor de aanvraag vind je hier.

 

Websites ter ondersteuning

 

Daarnaast zijn er een groot aantal fondsen en initiatieven vanuit de belastingdienst, de douane, de Kamer van Koophandel en tal van andere instanties om ondernemers te helpen in deze bizarre tijd. We hebben hier de belangrijkste op een rijtje gezet, maar kijk ook op de websites van andere overheidsinstanties waar je eventueel mee te maken hebt:

Bijstandsverlening voor ZZP-ers

Borgstelling MKB-kredieten

Bijzonder uitstel van betaling belastingen

WW-uitkering bij werktijdverkorting

Tijdelijkse Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) via het Loket van Senzer

Wanneer je niet in Nederland woont, maar in een ander EU-land, Zwitserland, Liechtenstein, Ijsland of Noorwegen, maar je bedrijf wel gevestigd is in Nederland en hier je sociale premies betaald, kun je ook een beroep doen op een lening voor bedrijfskapitaal. Deze aanvraag moet je doen bij de gemeente Maastricht.

Als je bedrijf niet in Nederland, maar in een ander EU-land, Zwitserland, Liechtenstein, Ijsland of Noorwegen is gevestigd en jij woont in Nederland, kun je inkomensondersteuning aanvragen. Je kunt een digitaal aanvraagformulier hiervoor vinden op de website van je woongemeente.

 

Hier de maatregelen overzichtelijk weergegeven:

 

 • Alle eet- en drinkgelegenheden en coffeeshops zijn gesloten. Afhalen en bezorgen is wel mogelijk. Uitgezonderd zijn:
  • Hotels voor hotelgasten. Het restaurantgedeelte van een hotel is gesloten, serveren van maaltijden is niet toegestaan.
  • Uitvaartcentra
  • Luchthavens voorbij de security check
 • Afhaalrestaurants sluiten uiterlijk om 20.45 uur. Na 20.00 uur mag hier geen alcohol meer verkocht worden.
 • Het bezorgen van eten en drinken is mogelijk tot 01.00 uur. Het bezorgen van alcohol na 20.00 uur is niet toegestaan.
 • Coffeeshops mogen openblijven voor afhalen tot 20.00 uur.

Winkels

 • Niet-essentiële winkels zoals kledingwinkels, bouwmarkten, tuincentra en elektronicazaken zijn gesloten vanaf 15 december, bezorgen is toegestaan. Een overzicht met essentiële winkels staat op Rijksoverheid.nl.
 • Essentiële winkels die onder de winkeltijdenwet vallen, sluiten uiterlijk om 20.45 uur. Openen mag vanaf 06.00 uur.
 • Levensmiddelenwinkels mogen wel langer openblijven.
 • Tussen 20.00 uur – 7.00 uur is de verkoop (en bezorging) van alcohol en softdrugs niet toegestaan.
 • Koopavonden zijn verboden.

Thuis en werk

 • Het kabinet raadt bezoek thuis voor grote groepen af. Het dringende advies is: beperk bezoek thuis of in de tuin tot maximaal 1 gast per dag, en houd hierbij 1,5 meter afstand. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.
 • Werk thuis, tenzij dit echt niet mogelijk is.
 • Bedrijven mogen maximaal 100 personen binnen hebben mits de basisregels mogelijk zijn.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.