Ondernemen

Homeoffice - Hoe doe je dat?

0 reacties

Meer flexibiliteit, geen reistijd, een betere werk-privé-balans en, recentelijk, Social Distancing: er zijn veel redenen om thuis te werken. Toch is het niet voor iedereen zo eenvoudig om afstand te doen van de gezellige drukte op kantoor. Als u thuis werkt of een online opleiding volgt, is het belangrijk dat u een ruimte creëert waar u comfortabel en geconcentreerd kunt werken. Maar wat is belangrijk voor een home office? Is het noodzakelijk om uw thuisnetwerk te updaten en uw router, patchpanel en switch in een speciale serverkast te plaatsen?

Het creëren van werkruimte

Bij het inrichten van uw kantoor aan huis is het creëren van een vaste werkplek essentieel. Idealiter heeft u een werkkamer die u naar wens kunt inrichten. Maar ook zonder eigen kantoor kunt u een aparte ruimte creëren. Denkt u bijvoorbeeld aan een room-divider in de vorm van boekenkasten of planten.

Vermijd afleiding

De verleiding is groot om snel de vaatwasser leeg te pakken, even te stofzuigen, de oprit aan te vegen of, voor een beetje achtergrondgeluid, de spannende serie op Netflix aan te zetten. Echter is het raadzaam dergelijke verleidingen tot een minimum te beperken. Want als “aandachttrekkers” zoals smartphone & Co. binnen handbereik liggen, zijn ze moeilijk te weerstaan.

Kledingkeuze

Het klinkt onbeduidend, maar de kleding die we dragen heeft een grote invloed op onze productiviteit. Het is misschien verleidelijk om de hele dag in uw joggingpak te lopen, maar dat is niet echt bevorderlijk voor een productieve mindset. Draag comfortabele kleding die u ook op kantoor zou dragen - dan hoeft u ook niet meer te schrikken van spontane videogesprekken met collega's. Als u trouwens een belangrijk telefoongesprek voert, kunt u het beste schoenen dragen. Dan staat u letterlijk steviger in uw schoenen en komt u vastberadener over.

De juiste uitrusting

Als u regelmatig of permanent thuis werkt, zijn een ergonomische stoel en een goed bureau essentieel. En zonder betrouwbare technologie kunt u ook niet werken. Zorg er dus voor dat uw internet werkt, zodat u toegang heeft tot uw e-mail en andere belangrijke programma's. Wist u trouwens dat er kleine serverkasten verkrijgbaar zijn die onder uw bureau passen en ruimte bieden aan al uw netwerkapparaten, stekkerdozen en UTP kabels? Dit is geen must, maar zorgt voor een opgeruimd gevoel. En mocht u aan uw netwerk iets moeten aanpassen, geeft zo’n patchkast overzicht en dat scheelt veel tijd en ergernis. 

Geef uw werkplek een persoonlijk tintje, maar waak wel voor te veel decoratie; dit leid alleen maar af.

Werktijden vastleggen

Thuis kan het moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen werktijd en vrije tijd. Hoewel u reistijd bespaart, valt daarmee ook weg dat u letterlijk afstand creëert tot uw werk. Leg begin- en eindtijd van uw werk vast en denk eraan uw lunchpauze te houden, zodat u nieuwe energie krijgt voor de tweede helft van de dag. Denk er ook aan om contact te houden met collega’s door bijvoorbeeld te videobellen. Dit vervangt uiteraard geen gezellig praatje bij de koffieautomaat, maar zo blijft u in contact en voelt het werken in je eentje niet zo alleen!

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.