Ondernemen

Design Thinking als methode voor innovatie in Zeeland?

0 reacties

 

Provincie Zeeland kampt met diverse complexe maatschappelijke opgaven. Zo kent Nederland de tendens om steeds verder te verstedelijken, waardoor veel mensen (vooral jongeren) wegtrekken uit Zeeland. Een van de gevolgen hiervan is veel eenzaamheid in bepaalde gebieden. Andere complexe uitdagingen van Zeeland zijn bijvoorbeeld het realiseren van voldoende werkgelegenheid, de bereikbaarheid via OV, en een stijgende zeespiegel.

Design Thinking is een methode die speciaal ontwikkeld is om voor complexe problemen innovatieve oplossingen te vinden. Op deze pagina zie je wat Design Thinking kan betekenen in het oplossen van dit soort vraagstukken.

Design Thinking in een notendop

Volgens DT Design Thinking gaat Design Thinking over het oplossen van complexe problemen. Wie volgens de methode werkt komt via een aantal fases tot innovatieve oplossingen. Uniek aan de methode is de mensgerichtheid, waardoor de gebruiker écht centraal staat in de oplossingen. Laten we aan de hand van een casus bekijken wat Design Thinking kan betekenen voor Zeeland.

 

Zeeland aantrekkelijk maken voor jongeren met Design Thinking

  • Design Thinking Fase 1, Empathie: in de eerste fase van Design Thinking ga je je volledig onderdompelen in de leefwereld van jouw stakeholders. Zo voorkom je dat je bevooroordeeld een oplossing gaat bedenken voor jouw klanten. Dit betekent dus dat je veel jongeren kunt interviewen in deze fase om te kijken wat hen beweegt. Zo ontwikkel je begrip voor het complexe vraagstuk vanuit de wereld van de ‘klant’. De focus ligt op informatie verzamelen.
  • Design Thinking Fase 2, Vraagstuk definiëren: je hebt veel informatie over de leefwereld van jongeren opgehaald en in deze fase wil je alle informatie samenbrengen en hier prioriteiten in stellen. Wat is de belangrijkste reden voor jongeren om weg te trekken uit Zeeland of om niet naar Zeeland toe te verhuizen? Dit wordt jouw kernprobleem. Laten we aannemen dat gebrekkige werkgelegenheid het hoofdprobleem is.
  • Design Thinking Fase 3, Idee generatie: Design Thinking onderscheidt zich van andere werkwijzen door de focus op het creatieve proces. Brainstorming is een belangrijk onderdeel. In deze fase ga je kijken welke ideeën je kunt bedenken om de werkgelegenheid voor jongeren in Zeeland te verbeteren. Je wilt zo veel mogelijk ideeën bedenken hier. Er zijn verschillende methoden om te komen tot ideeën. Daarbij is het belangrijk om open te staan voor elkaars ideeën. Vervolgens ga je clusteren en prioriteren om te komen tot de meer kansrijke ideeën.
  • Design Thinking Fase 4, Prototype maken: in deze fase ga je de meest kansrijke oplossingsrichting uitwerken in een prototype. Je maakt een versimpelde maar fysieke versie van jouw oplossing. Mensen kunnen veel beter feedback geven op iets fysieks, en je kunt hun gedrag observeren wanneer zij de oplossing zien of er interactie mee aangaan.
  • Design Thinking Fase 5, testen van de oplossing: in de laatste fase genereer je feedback op het prototype dat je hebt ontwikkeld. Hiermee start je een iteratief proces van ontwikkelen en verder verbeteren om uiteindelijk zo snel mogelijk tot een innovatieve en geteste oplossing voor het kernprobleem te komen.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.