Ondernemen

Wat kun je doen als ondernemer om groener te ondernemen?

0 reacties
Het is tegenwoordig niet meer voldoende om alleen succesvol te zijn met je onderneming. Zwarte cijfers zijn natuurlijk heel mooi, maar zonder aandacht voor groen ondernemen, loop je achter de feiten aan. Consumenten kijken meer en meer naar hoe groen een bedrijf onderneemt bij de keuze waar ze een product willen kopen. Als een bedrijf geen beleid richting groener ondernemen voert, dan laat de consument dit bedrijf al snel links liggen. Ook in de business to business zien we dit gebeuren. Een bedrijf dat groen ondernemen hoog op de activiteitenlijst heeft staan, zal in de selectie van toeleveranciers ook kiezen voor groene bedrijven. Als je met je bedrijf achterblijft met groen ondernemen, loop je de kans op minder groei of zelfs lagere omzet en rode cijfers. Het is dus zaak om groener ondernemen een serieus onderdeel van de bedrijfsvoering te laten zijn.

Welke maatregelen kun je als ondernemer treffen om je bedrijf groener te maken?

 
-Een doeltreffende manier om groener te worden, is energie besparen. Vaak zie je dat na de werkdag alle monitoren, computers, laptops en beamers nog aan staan. Soms op een screen saver, meestal in sleep mode. Het is beter om alle apparatuur aan het einde van de dag uit te zetten. Vergeet hierbij ook niet de ontelbare telefoonopladers die continu in het stopcontact zitten. Die zorgen naast sluipverbruik ook nog eens voor een verhoogd risico op brand. Zorg ervoor dat je medewerkers de opladers niet in het stopcontact laten zitten zodra ze naar huis gaan.

-Verlichting kan ook een oorzaak van energieverspilling zijn. Hoe vaak zie je niet dat het licht in een meeting room nog aan staat, terwijl er niemand in de ruimte is. Het is redelijk eenvoudig om er een goede gewoonte te maken het licht uit te doen als je de laatste bent die een ruimte verlaat. Ook de koffiemachine(s) en de snoepautomaat staan vaak dag en nacht aan. Met een simpele tijdschakelaar kun je ervoor zorgen dat deze apparaten na werktijd en in het weekend uitgeschakeld worden.

-Een andere manier om groener te worden, is om zelf energie op te wekken uit hernieuwbare bronnen. Je kunt zonnepanelen op het dak plaatsen en zo een deel van de elektriciteit die je nodig hebt voor het bedrijf, zelf opwekken. Grote voordeel van zonnepanelen is dat je direct bijdraagt aan vermindering van CO2 uitstoot. Bij zonnepanelen moet je wel rekening houden met de terugverdientijd. In zonnepanelen moet je eerst investeren, pas later kun je ook financieel de vruchten plukken. Op dit moment zijn er nog subsidies vanuit de overheid van toepassing. Je weet alleen nooit hoe lang dit nog zo is.

Wat ook bijdraagt aan een groener ondernemen, is het scheiden van afval. Het kost weinig moeite om papier, plastic, GFT, net als thuis, gescheiden af te laten voeren.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.