Nieuws

Welkom op het Nieuws Weblog. 

Picanha op de barbecue: wat is het en hoe bereid je het?

0 reacties

De anti-vleeslobby mag volop in gang zijn, feit is dat het barbecueseizoen is aangebroken en er op veel plekken in Nederland gewoon vlees op de barbecue gaat. Ben jij ook een echte liefhebber? Dan ben je wellicht ook geïnteresseerd in de picanha. Maar voordat je een picanha kopen gaat, leggen we eerst even uit wat het nu precies is en hoe je het bereid op de barbecue.

Wat is een picanha?

De picanha is het staartstuk van het rund. Het bevindt zich achteraan op de rug van het rund. Dit is een deel van het rund dat weinig in beweging is. Als gevolg daarvan is dit stuk vlees zo mals als boter. Het staartstuk heeft een driehoekige vorm en is gezegend met een prachtige rode kleur én een evenzeer prachtige dikke vetkap. De picanha is om deze redenen bijzonder populair in Brazilië en Argentinië, waar ze wel raad weten met vlees, en is daar één van de meest gegeten stukken vlees. Dat wil echter niet zeggen dat je de picanha die je in Nederland koopt, bijvoorbeeld bij een online slagerij, ook per se uit Brazilië komt. Vaak komt het vlees dat hier verkocht wordt uit Ierland of Australië en is eveneens van topkwaliteit.picanha

Voorbereiding voor de barbecue

Een mooi stuk vlees als de picanha gooi je niet zomaar even op de barbecue, dat moet je met zorg en liefde doen. Daarom moet je het vlees twee uur voordat het op de barbecue gaat uit de koelkast halen, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Verwijder daarna de verpakking en dep het vlees met keukenpapier droog. Snijd vervolgens de vetlaag kruislings een paar keer in zonder in het vlees zelf te snijden. Zo voorkom je dat het vlees kromtrekt en kan zout of een rub beter in het vlees trekken. Wees daar zeker niet te zuinig mee. Laat de rub of het zout er minimaal een uur in trekken. Zo al het vlees tijdens de bereiding meer vocht vasthouden.

Op de barbecue

Leg de voorbereide picanha pas op de barbecue als deze een temperatuur van 130 ⁰C heeft bereikt en leg er een aluminium schaaltje onder om het vet op te vangen. De picanha moet met de vetkap omhoog op het rooster gelegd worden. Steek ook een kernthermometer in het dikste gedeelte van de picanha en grill het vlees tot de kern een temperatuur van 47 ⁰C heeft bereikt. Wanneer het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt, haal je het van de barbecue en plaats je het in aluminiumfolie. Laat het vervolgens minimaal een kwartier rusten en voer ondertussen de temperatuur van de barbecue flink op. Grill vervolgens het vlees gedurende vier minuten flink, totdat de buitenkant van het vlees een goudbruin randje heeft gekregen. Als de kerntemperatuur van de picanha opgelopen is tot 52⁰ C, is deze medium rare. Haal het vervolgens weer van de barbecue en leg het weer in aluminiumfolie. Daar laat je het minimaal een kwartier doorgaren, zodat de sappen gelijkmatig door het vlees worden verspreid. Dit komt de smaak ten goede. Nu kun je het vlees (tegendraads!) aansnijden en serveren.

Loopt het water je al in de mond? Er zit natuurlijk wel wat werk en geduld in het bereiden van een picanha, maar dan word je wel beloond met een prachtig, heerlijk sappig stuk vlees. En daar doe je het uiteindelijk toch voor.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Er kan niet gereageerd worden op de items in dit weblog.