Nieuws

Welkom op het Nieuws Weblog. 

Kun je je autotheorie-examen doen tijdens de lockdown?

0 reacties

Inmiddels zitten we alweer een tijdje in een strenge lockdown, wat door het overheid gestart is vanwege de omikronvariant van het coronavirus. Ben je al een tijdje bezig met het leren voor je autotheorie-examen? Je zult dan tijdens de persconferentie bang geweest zijn dat het CBR weer helemaal gesloten moest worden. Dat bleek gelukkig niet het geval te zijn! De theorie-examens kunnen namelijk doorgaan, net als de praktijkexamens, toetsen, rijtesten en cursussen van het CBR. Dat is natuurlijk hartstikke fijn als je graag zo snel mogelijk je rijbewijs wilt halen! Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft wel nieuwe maatregelen genomen om alles zo veilig mogelijk te maken, die in ieder geval tot 14 januari 2022 gelden. Mogelijk worden deze nieuwe regels om de gezondheid van iedereen te waarborgen verlengd, dit hangt van de overheid af. 

 

Mondkapje 

Zo is het onder meer vereist om een mondkapje te dragen als je een theorie-examen gaat uitvoeren bij het CBR. Draag je geen mondkapje? Je zult dan geen examen kunnen doen! Hier leeft het CBR strikt op na. Dit geldt bij je aankomst op het examencentrum, maar ook tijdens de rijles moet je een mondkapje dragen. Komen theorie-kandidaten samen in een busje? Iedereen moet dat een mondkapje dragen. Als er zelfs maar één persoon zonder mondkapje is, mag de rest ook geen examen doen van het CBR. Iedereen heeft dan dus een gratis proefexamen gedaan zonder hier profijt van te hebben, hartstikke vervelend! Zorg er daarom voor dat je een mondkapje draagt als je naar het CBR moet, dit zal veel problemen voorkomen. 

 

Niet meer dan twee mensen

Naast de mondkapjesregel heeft het CBR nog een extra maatregel genomen die geldt tijdens de lockdown. Er mogen namelijk niet meer dan twee mensen op pad gaan. Dit besluit is genomen om het aantal contacten te beperken, al heeft het wel invloed op hoe de praktijkexamens afgenomen worden. Zo kan het examen directiechauffeur helemaal niet meer afgenomen worden, terwijl ook WRM-stages en RIS-begeleiding niet aangeboden worden door het CBR. Daarnaast mogen opleiders niet meerijden of -lopen bij de AVD, AVB en AM2 examens. Een ander onderdeel van de nieuwe maatregelen is dat de horeca gesloten is, al zijn de koffie- en theefaciliteiten nog wel beschikbaar. Je zult desondanks zelf een lunchpakket of ander eten mee moeten nemen als je naar het CBR gaat. 

 

Rijbewijs halen in coronatijd

Aan het begin van de pandemie werden alle examens die afgenomen worden door het CBR stopgezet, wat natuurlijk zeer vervelend is als je destijds graag je rijbewijs wilde halen. Alhoewel we nog altijd in coronatijd zitten, is er tegenwoordig gelukkig wel weer veel mogelijk bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Zo kun je op het moment gewoon je autorijbewijs halen. Je moet eerst een goede opleider kiezen hiervoor, het liefst iemand met een slagingspercentage van meer dan 50 procent. Ook moet je direct de theorie gaan leren. Hoe sneller je dit examen succesvol afgerond hebt, hoe eerder je je rijbewijs kunt halen. 

 

Vertragingen

Wel moet je rekening houden met vertragingen bij het plannen van de examens. Corona heeft er namelijk voor gezorgd dat veel theorie- en praktijkexamens ingehaald moeten worden. Hierdoor kan het dus wat langer duren voordat je bij het CBR terecht kunt voor de toetsen. Op deze pagina kun je zelf checken hoe lang het vaak duurt voordat je een theorie- of praktijkexamen kunt doen in je examenplaats. Landelijk duurt het gemiddeld 9,3 weken voordat je je autotheorie-examen kunt doen, terwijl het landelijk gemiddeld 6,3 weken duurt voordat je je eerste praktijkexamen auto kon doen. Moet je een herexamen doen? Dit duurt dan vaak 2,6 weken. 

 rijles

Goed voorbereid

Het CBR raadt je aan om goed voorbereid naar je examens te komen, of je nu voor je theorie of je praktijk komt. Dit komt doordat het zo druk is bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, er moeten namelijk zo goed als 300 duizend praktijkexamens en toetsen ingehaald worden door corona. Daarnaast heeft het tevens te maken met het lage slagingspercentage van dit moment, wat ervoor zorgt dat de kandidaten steeds weer een praktijkexamen moeten doen. Het CBR wil daarom dat je pas examen doet als je echt goed bent voorbereid, wat je tijd en ook nog eens geld kan besparen.

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Er kan niet gereageerd worden op de items in dit weblog.