Nieuws

Welkom op het Nieuws Weblog. 

Zo haal je de Zweedse winter naar Zeeland

0 reacties

De Scandinavische winter spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Met sneeuw, ijs en een haardvuur voelt de winter zoals die liefhebbers deze willen beleven. Daar lijken we de laatste jaren ver vanaf te staan met onze zachte winters. Dan blijft er nog maar één ding over: je huis in Zweedse sferen brengen.

In het hoge noorden, bijvoorbeeld Zweden, doet de winter eerder zijn intrede dan in ons land. Tref je in ons Nederland al een verschil in klimaat en vooral temperatuur tussen het noordelijk gelegen Friesland en Groningen en het zuidelijk gelegen Zeeland, Brabant en Limburg, in Scandinavië is dat verschil ook duidelijk aanwezig. Zitten ze in Götenburg nog in een herfstig zonnetje op een terras, sneeuwt het ondertussen al in Lapland.

 Zweden

Je treft een landschap met veel sneeuw, ijs en kleurrijke houten huizen

Die echte winters zoals in Scandinavië spreken bij veel Nederlanders tot de verbeelding. De winters in het meest noordelijke deel van dat land kennen redelijk veel sneeuw. Februari is er de koudste maand, en de winter duurt er lang. Wie in de winter Zweden bezoekt, treft een sprookjesachtig landschap met besneeuwde bomen, bevroren meren en kleurrijke houten huizen waar langs de dakrand de ijspegels omlaag hangen.

 Niet voor niets tref je er veel Nederlanders die er een vakantiehuis bezitten of er zelfs permanent zijn gaan wonen. In 2011 woonden er ruim achtduizend Nederlandse emigranten in Zweden en dat aantal is sinds die tijd alleen nog maar gestegen. Een land dat elf keer groter is dan Nederland en slechts iets meer dan negen miljoen inwoners telt, biedt immers mogelijkheden. Als je weet dat er ruim drie miljoen mensen in en rond Stockholm wonen dan laat het zich raden dat er elders in het land ruimte is. Voldoende ruimte. De stilte en de frisse lucht kun je hier nog eens bij optellen. Die spelen ook een belangrijke rol bij de keuze om er zich permanent te vestigen. 

Even op de fiets stappen naar de supermarkt is er niet bij

Nederlanders noemen dan ook veelal de rust, ruimte en de natuur als redenen om er te willen wonen. De taal is snel geleerd en een huis makkelijker gekocht dan in Nederland. Wat let je dan nog om niet naar het land van Pippi Langkous te verhuizen? Best nog wel veel. Het blijkt er niet altijd zo sprookjesachtig te zijn. Ook Zweden kent zijn perikelen. Werk is er niet altijd zo gemakkelijk te vinden en de uitgestrektheid van het land zorgt ervoor dat je soms lang moet reizen naar een sportclub, een school of naar het werk. Vooral als er wordt gekozen voor een Zweeds huis op het platteland boven de lijn Stockholm-Götenburg. Even op de fiets stappen is er niet bij. Zelfs niet naar een supermarkt. Die afstanden zijn wij Nederlanders niet gewend.

Bovendien blijken de Zweden meer op zichzelf te zijn dan de Nederlanders. Het zijn echte familiemensen, maar alles vindt vooral binnen in huis plaats. Eventjes bij elkaar spontaan een bakje koffie doen, kennen ze niet in Zweden. Ook al is het een land waar veel koffie wordt gedronken. Na Nederland en Finland, komt Zweden op de derde plaats als het gaat om het aantal kopjes koffie dat er dagelijks wordt gedronken. Ondanks al dat geleut, kun je in Zweden behoorlijk op jezelf aangewezen zijn en zelfs eenzaamheid ligt dan op de loer. Bovendien wordt het in de echte wintermaanden ’s middags om drie uur al donker. Daar moet je tegen kunnen. Net als tegen de kou. De temperaturen in het hoge noorden kunnen behoorlijk ver onder nul dalen.

Met ijspegelverlichting creëer je in Nederland die sprookjesachtige sfeer

Er blijken dus ook redenen om er weliswaar lekker op vakantie te gaan, maar er niet definitief te gaan wonen. Hoe kom je dan aan je Zweedse input? Dat doe je dan door in en rond je huis in Nederland een sprookjesachtige winterse sfeer te creëren. Of er sneeuw valt, moet je altijd maar afwachten, maar met een buitenkerstboom en ijspegelverlichting kom je een heel eind.

Dat kan een heerlijk noordse sfeer brengen rond een Hollands huis, maar wie het helemaal goed wil doen, gaat voor een echte Zweedse woning. Het is dan ook niet vreemd dat er in ons land regelmatig Zweedse woningen worden gebouwd, zoals mensen die van het hoge noorden houden het graag zien. Zo’n huis bestaat uit hout. Het is de meest basale vorm van houtskeletbouw. Bovendien blijken deze huizen behoorlijk energiezuinig, wat geen overbodigheid lijkt in deze tijd. Nu de energieprijzen stijgen, hebben we graag een goed geïsoleerd huis. Woningen die naar Zweeds voorbeeld zijn gebouwd, voldoen daaraan. Zo’n woning, met een gezond binnenklimaat, vraagt ook nauwelijks om onderhoud. Ze worden geverfd met een natuurlijke verf die het makkelijk zo’n tien jaar volhoudt.

Creëer een waar Zweden-gevoel in je eigen huis

De inrichting van een huis van Scandinavië-liefhebbers is verder zo moeilijk niet. Het zou te makkelijk zijn om iedere ruimte vol te zetten met Ikea-meubels, maar kies in ieder geval voor veel blond houten meubilair en lichte kleuren. Voeg daar een originele Zweedse klepbank, voddenkleden en kandelaars aan toe en natuurlijk mag een houtkachel niet ontbreken. Dan ziet het er niet alleen Zweeds uit, maar ruikt het ook Scandinavisch. 

Er is een scala aan bedrijven die Zweedse woningen aanbieden. Wie een bouwkavel bezit en graag die Scandinavische vibes wenst, heeft keuze genoeg. En er komt in ons land regelmatig zo’n typisch Zweedse woning te koop. Dan rest louter nog in de winter het huis zo in te richten en aan te kleden, dat je je in Zweden waant. Zelfs wanneer het aan sneeuw ontbreekt en het niet vriest, kan er met een beetje creativiteit en gerichte materialen rond de kerstdagen een waar Zweden-gevoel worden gecreëerd. Met de juiste accessoires en sfeer- en kerstverlichting kom je een heel eind. Got jul.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Er kan niet gereageerd worden op de items in dit weblog.