Nieuws

Welkom op het Nieuws Weblog. 

De zoute Zeeuwse zeelucht ken je als geen ander

0 reacties

Water en zeelucht zijn onlosmakelijk met Zeeland verbonden. Jeugdherinnerigen worden gemaakt tijdens zomervakanties in onze prachtige provincie. Het strand, de zee, het water en de heerlijke culinaire verkenningstochten staan bij vakantiegangers voor altijd in het collectieve geheugen gegrift. Daar kan geen provincie in Nederland tegenop.

Zeelucht

We beseffen ons als Zeeuwen misschien niet vaak genoeg hoe kostbaar onze provincie is. Juist de toeristen die soms jaar en dag in Zeeland vakantie vieren weten alle kenmerkende hoogtepunten nog steeds te waarderen. Of het nu de machtige waterwerken zijn, de stranden, het historische Middelburg of de overheerlijke Zeeuwse mosselen daar kom je altijd voor terug.

Zeelucht

Juist als je niet vlak aan de kust van de Noordzee woont weet je tijdens een bezoek aan bijvoorbeeld Vlissingen de kenmerkende zoute zeelucht steeds weer te waarderen. Staand naast het standbeeld van Michiel de Ruyter op de Vlissingse boulevard, snuif je graag met de zeewind in je haren de heerlijke zoute zeelucht op. Je vraagt je af of de hier geboren zeeheld ooit zo op de kade heeft gestaan genietend van de harde wind die de Zeeuwse kust kon geselen. Misschien stond hij wel op dezelfde plek. Alleen stond zijn standbeeld er toen natuurlijk nog niet.

Levensadem

Hoe belangrijk die frisse lucht is beseffen we misschien niet altijd. En hoewel Zeeland een windrijke provincie is komt het je voor dat het in je eigen huis niet altijd even fris is. Je kunt de ramen natuurlijk wagenwijd open zetten maar daarmee houd je het klimaat in huis niet op een constante temperatuur of vochtigheid. Alhoewel het tijdelijk het probleem van de droge lucht in huis wel kan opheffen. Door de droge lucht in huis besef je je ook hoe belangrijk deze levensadem is. Je kunt er niet zonder. En is de kwaliteit niet optimaal, dan kun je zomaar last van je luchtwegen krijgen en flink ziek worden.

Luchtvochtigheid

Omdat het vlakke Zeeland een provincies is waar de wind vrij spel heeft, heb je enige tijd geleden je huis nog eens extra geïsoleerd. Zo komt er tijdens stevige najaarsstormen geen zuchtje wind in huis. Bovendien heb je jezelf ook nog verwend met een comfortabele vloerverwarming. Je hoopt niet dat al deze energiebesparende maatregelen je binnenklimaat in de war hebben gestuurd. De laatste tijd heb je last van een droge keel en irriterenden steeds terugkerende hoestbuien. Voor de zekerheid ben je al een paar keer naar de huisdokter gegaan. Die heeft onomstotelijk vastgesteld dat je geen virus of ziekte onder de leden hebt. Dat was een hele geruststelling, maar het nam het probleem gehoest en de droge lucht niet weg. Een betere oplossing is luchtvochtigheid meten in huis. Daarvoor heb je geen medisch specialist nodig maar een expert op een ander vakgebied. Voorlopig zet je eerst maar twee ramen tegenover elkaar open om de ergste droogte het huis uit te jagen. Het enige nadeel is dat je door de frisse herfstwind de vloerverwarming dan weer een paar graadjes hoger moet zetten. Na een intensieve speurtocht op internet kom je er uiteindelijk achter dat je kennis niet voldoende is om de oorzaak van de droge lucht te achterhalen. Een expert zal vast uitkomst bieden en die zul je dan ook in gaan schakelen.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Er kan niet gereageerd worden op de items in dit weblog.