Nieuws

Welkom op het Nieuws Weblog. 

In gemeente Borsele is urgentieverklaring woning gratis

0 reacties

Heb je met spoed een huurwoning nodig in een noodsituatie? In Borsele betaal je niets, in andere gemeentes in Zeeland (mogelijk) wel. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws maakte een inventarisatie en kwam tot deze ontdekking.

Wat is een urgentieverklaring?

Een urgentieverklaring (of voorrangsverklaring) is een verklaring dat je voorrang krijgt op een sociale huurwoning in het geval van een noodsituatie. Je vraagt zo’n verklaring meestal aan bij de gemeente, maar sommige gemeenten laten het urgentiebeleid over aan woningcorporaties. In dat geval vraag je de urgentieverklaring dus aan bij de woningcorporatie waar je een woning wil huren.

Redenen om een urgentieverklaring aan te vragen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Je hebt een ziekte of handicap waardoor je niet meer in je huidige woning kunt wonen
  • Je verhuurder laat je oude huis slopen
  • Je gezin is te groot geworden voor de sociale huurwoning waar je nu woont
  • Je zit in een blijf-van-mijn-lijfhuis
  • Je bent asielzoeker met een verblijfsvergunning

De gemeente of woningcorporatie bepaalt of je recht hebt op voorrang. Iedere gemeente heeft andere voorwaarden. Zo kan het dus zijn dat je bij de ene gemeente een urgentieverklaring krijgt na een scheiding, terwijl je in een andere gemeente enkel een urgentieverklaring krijgt als er sprake is van huiselijk geweld.

Hoe zit het met de kosten voor deze verklaring?

Als je voorrang vraagt voor een huurwoning, zijn er zijn grote verschillen in kosten. Borsele is één van de 90 gemeenten in Nederland waar de urgentieverklaring gratis is. In zeker 130 gemeenten betaal je 50 euro of meer voor de aanvraag. In Zeeland betaal je tot 50 euro in de gemeentes Middelburg, Vlissingen en Middelburg.

Er zijn ook gemeenten waarbij het onduidelijk is of ze kosten in rekening brengen voor het aanvragen van een urgentieverklaring. Dat is bij de meeste gemeenten in Zeeland het geval. Er zijn ook gemeenten die niet met urgentie werken. Hierdoor kun je als inwoner geen woning krijgen als je met spoed een huis zoekt. Het is niet duidelijk of dit voor gemeentes in Zeeland geldt, dus dat kun je het beste zelf navragen.

Veel gemeenten brengen overigens hogere kosten in rekening voor het aanvragen van een medische urgentie. Dat komt doordat hiervoor aanvullend onderzoek nodig is. In dat geval kunnen de kosten oplopen tot meer dan 200 euro.

Bij gemeenten die het urgentiebeleid overlaten aan woningcorporaties, kan het zijn dat er verschillende tarieven geleden. Dat is bijvoorbeeld het geval als er meerdere woningcorporaties zijn in die gemeente.

Hoe houd je de kosten van wonen laag?

Als je met een al dan niet betaalde urgentievergunning een sociale huurwoning hebt gekregen, is het natuurlijk zaak om deze in te richten tegen zo laag mogelijke kosten. Voor een keukenblok en een goed werkende douche wordt vaak door de woningcorporatie gezorgd, maar de verdere inrichting van de woning moet je meestal zelf verzorgen.

 

Door tweedehands meubels aan te schaffen en op sites als Markplaats te kijken naar gebruikte gordijnen, kun je de kosten voor de inrichting laag houden. Witgoed kun je ook tweedehands aanschaffen als er garantie op zit. Wil je langere tijd in de woning blijven wonen, dan is een nieuwe vloer een goede investering. Bovendien hoeft een nieuwe vloer niet veel te kosten. Zo kun je voor een laminaatvloer kiezen, wat zowel een duurzame als een kostenbewuste keuze is.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Er kan niet gereageerd worden op de items in dit weblog.