Nieuws

Wifi-tellers, contact tracing, gratis internetten. Is het allemaal wel veilig?

0 reacties

De afgelopen maanden is digitale privacy veel in het nieuws. Berichten over contact tracing in verband met corona, over gemeentes die wifi-tellers gebruiken en datalekken zijn verontrustend. Maar wat betekent dit eigenlijk allemaal? En wat kun je doen om je eigen privacy online in deze gevallen te beschermen?

De coronamelder app en contact tracing

Deze app maakt gebruik van het bluetooth signaal op je telefoon en meet de afstand tussen jou en een andere telefoon met dezelfde app. Gebruikers van de app en derden kunnen andere gebruikers niet identificeren. De app heeft geen toegang tot de GPS en weet je locatie dus ook niet.

  • Het gebruik van de app is geheel vrijwillig, dus als je toch twijfels hebt, kun je kiezen om het niet te downloaden.

Wifi-tracking en het tellen van passanten

De gemeente Enschede heeft onlangs een boete van 600.000 Euro gekregen voor het inzetten van zogenaamde wifi-tellers, waarmee telefoons geteld kunnen worden. Meetkastjes registreerden individuele MAC-adressen van apparaten. Door een hele reeks meetkastjes te plaatsen, was de gemeente feitelijk in staat om de apparaten te volgen.

Hoewel een MAC-adres niet onder persoonlijke gegevens valt, en er verder geen toegang mogelijk is tot je apparaat of je gegevens, heeft de gemeente toch de privacywet AVG overtreden. En waarschijnlijk tientallen andere gemeenten deden/doen hetzelfde.

  • De enige effectieve manier om wifi-tracking te vermijden is het uitzetten van de wifi op je telefoon.

Openbare wifi-netwerken en gratis internetten

Uit onderzoeken blijkt dat driekwart van gemeenten onveilige wifi-netwerken aanbiedt, en in 40% van de gevallen is er niet eens een wachtwoord nodig om verbinding te maken. Slecht beveiligde netwerken zijn enorm kwetsbaar voor misbruik. Criminelen kunnen op het netwerk bezig zijn om niet alleen je internetgedrag te volgen, maar ook toegang te krijgen tot je persoonlijke gegevens en bovendien je inloggegevens.

  • De beste manier om jezelf te beveiligen op een openbaar netwerk is door middel van een VPN.

Een VPN is een virtueel persoonlijk netwerk dat al jouw gegevens in een pakketje versleuteld voordat ze je telefoon verlaten. Vervolgens wordt het naar een VPN server gestuurd die het uitpakt en via een veilig netwerk doorstuurt naar de eindbestemming.

Er zijn een heel aantal VPN diensten die je kunnen helpen om veilig gebruik te maken van openbare wifi-netwerken. De beste zijn meestal betaalde diensten, omdat zij niet gemotiveerd zijn om je gegevens te verkopen. Dit is vaak wel het geval bij een gratis VPN.

Je moet je eerst registreren via de website van de VPN dienst. Daarna kun je heel eenvoudig de app van de dienst downloaden en inloggen. De app installeert dan een virtueel netwerk voor je en maakt verbinding met de VPN server.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Er kan niet gereageerd worden op de items in dit weblog.