Weblog klussen in en om het huis

Tuin winterklaar maken: schutting beitsen

0 reacties

Een houten schutting kan in de koude wintermaanden door verschillende factoren beschadigd raken. De wisselende (natte) weersomstandigheden kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat een schutting gaat schimmelen. Ook kan een schutting houtrot vertonen omdat hij wordt aangevreten door insecten. 

Om ervoor te zorgen dat je houten schutting bestand is tegen deze risicofactoren, is het verstandig om hem eens in de paar jaar te beitsen. In deze blogpost leg ik stap voor stap uit hoe je dat zelf kunt doen.

 

Wat is beits en wat doet het?

Beits is een vochtregulerend middel dat gedeeltelijk in het hout trekt. Daardoor zorgt het voor bescherming tegen zowel vocht als droogte, zodat een houten schutting in alle weersomstandigheden mooi blijft. Beits werkt voornamelijk goed tegen houtrot en houtworm.

Het regelmatig behandelen van je schutting is dus belangrijk voor de bescherming. Hout is immers een natuurlijk product dat water opneemt en daardoor gevoelig is voor schimmel. Beits voorkomt het ontstaan van die schimmel door ervoor te zorgen dat er geen water meer in het hout trekt. In warme periodes zorgen de kleurpigmenten in beits er bovendien voor dat de zon je schutting niet ‘vergrijst’.

 

Beits kopen: waar moet je op letten?

Als je beits voor je schutting gaat kiezen, is het belangrijk om op de dekking en de kleur te letten. Transparante beits zorgt ervoor dat de structuur van het hout goed zichtbaar blijft. Bij de dekkende variant is dat juist niet het geval. Als je een schutting met een natuurlijke uitstraling wilt, kun je dus het beste voor een transparante beits kiezen.

Beits is tevens verkrijgbaar in verschillende kleuren. De afgelopen jaren zijn zwart en donkergroen in de mode, maar ook ‘gewone’ houtkleuren doen het nog altijd goed. Een kleurloze variant is ook een optie, maar dan is je schutting minder goed beschermd tegen zonlicht. Doorgaans geldt: hoe donkerder de kleur van de beits, hoe langer je schutting ‘houdbaar’ blijft.

Wellicht overbodig, maar toch: zorg ervoor dat je buitenbeits (op terpentinebasis) koopt in plaats van binnenbeits (op waterbasis).

 

Je schutting beitsen: een eenvoudig stappenplan

Het beitsen van een schutting is niet heel ingewikkeld, maar moet wel goed worden voorbereid en heel precies worden uitgevoerd. Ik leg je in zes eenvoudige stappen uit hoe je je schutting zo mooi mogelijk kunt beitsen.

 

Stap 1: planten tegen schutting weghalen

Voor je daadwerkelijk met de beits aan de slag kunt, moet je er eerst voor zorgen dat er geen dingen meer uit de schutting steken. Planten die aan de schutting hangen moet dus tijdelijk ergens anders worden geplaatst. Planten die in de buurt van de schutting in de grond zitten, moeten met speciaal plastic worden afgedekt.

Dit is ook het moment om te controleren of er nog spijkers of schroeven uit je schutting steken. Je wilt voorkomen dat je jezelf bezeert of dat de kwast waar je mee gaat werken beschadigd raakt.

Heb je een geschakelde schutting? Dan is het handig om je buren in te lichten. Zij gaan immers ook sporen van de verandering zien. Wellicht kunnen jullie tegelijk jullie deel van de schutting beitsen, zodat alles er hetzelfde uit komt te zien.

 

Stap 2: groene aanslag verwijderen en schutting ontvetten

Na het verplaatsen van de planten heb je weliswaar een ‘lege’ schutting, maar daar zit in de meeste gevallen nog groene aanslag op. Het verwijderen van die aanslag kun je het beste doen met een speciale aanslagreiniger of met een sopje dat bestaat uit soda en water. Met een stugge borstel en een spons haal je de aanslag dan zo weg. Heb je echt hardnekkige aanslag of zit er nog een oude laags beits op je schutting, dan kun je met een hogedrukspuit aan de gang.

Dit is ook het moment om je schutting te ontvetten. Heb je een schutting van hardhout, dan wordt aangeraden om daar thinner voor te gebruiken. Bij een schutting van zachthout (waar afdrukken in komen als je er met je vinger hard op duwt) werkt wasbenzine beter.

 

Stap 3: schutting schuren

Is je schutting volledig schoon en heb je het hout goed laten drogen, dan is het tijd om te schuren. Daarvoor kun je een vlakschuurmachine gebruiken, die je kunt huren als je hem zelf niet in huis hebt. Een groot stuk schuurpapier is echter ook een optie. Je bent dan uiteraard wel wat langer bezig. In beide gevallen is het belangrijk om in de richting van de houtstructuur te schuren.

 

Stap 4: hout schoonmaken

Bij het schuren van hout komt vaak behoorlijk wat stof vrij. De volgende stap is dan ook om de schutting met een borstel of een vochtige doek schoon te vegen. Je weet dan zeker dat er geen stukjes meer op je schutting zitten die later vast kunnen komen te zitten in de laag beits.

 

Stap 5: grond rondom schutting afdekken

Hoewel je bij de eerste stap misschien al folie over planten in de buurt van de schutting hebt gelegd, is dit het moment om de bedekte oppervlakte uit te breiden. Door ook afdekfolie op bijvoorbeeld betegeling in je tuin te leggen, weet je zeker dat de beits echt alleen op je schutting terecht komt. Bovendien heb je genoeg plek om je kwasten en ander gereedschap kwijt te kunnen.

 

Stap 6: aan de slag met beits

Na alle voorbereidingen is het tot slot tijd om te gaan beitsen. Er zijn wat eisen verbonden aan de dag die je kiest: de kans op regen mag niet te groot zijn en de temperatuur moet tussen de 10 en 25 graden liggen. Het wordt daarom aangeraden om uiterlijk eind oktober aan de slag te gaan. Ook is het handig om niet te vroeg op de dag te beginnen, omdat er dan nog dauw op de schutting kan zitten.

Omdat beits niet bepaald vriendelijk is voor je huid, zijn goede werkhandschoenen een must. Beits moet minstens een minuut worden geroerd voor je aan de slag kunt. Zorg ervoor dat je de beits eerst op een klein hoekje test, zodat je zeker weet je dat de juiste dekking en de juiste tint hebt.

Voor het beitsen van de randen van een schutting kun je een platte, kleine kwast gebruiken. De grotere oppervlakken kun je aanpakken met een blokkwast of een roller. Breng de beits zo gelijkmatig mogelijk aan en zorg ervoor dat je altijd met de structuur van het hout mee werkt. Verticale planken moeten van boven naar beneden worden gebeitst, horizontale planken van links naar rechts.

In de meeste gevallen zijn er twee lagen beits nodig. Het is belangrijk dat je de beits na de eerste laag goed laat opdrogen voor je aan de tweede begint. Doorgaans wordt een droogtijd van 24 uur aangeraden. Voor een optimaal resultaat kun je het hout na de eerste laag licht opschuren en schoonpoetsen.

 

Schutting beitsen uitbesteden aan een hovenier

Het stappenplan hierboven is erop gericht dat je zelf met het beitsen aan de slag gaat. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je die klus liever uitbesteedt aan een professional. In dat geval verwijs ik je naar Klusje, waar je offertes bij verschillende vakmannen kunt aanvragen. Als je meteen een afspraak wilt maken is dat ook mogelijk: daarvoor kun je een online formulier invullen.

 

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.