Weblog klussen in en om het huis

Boilers: informatie over de verschillende soorten

0 reacties

 

Als je een nieuwe boiler gaat aanschaffen, heb je keuze uit behoorlijk wat verschillende soorten. Wil je geïnformeerd de juiste keuze maken? Dan ben je aan het juiste adres: ik geef je een overzicht van de verschillende boilers en hun werking.

 

Zonneboiler

Een zonneboiler is ideaal als je voor een milieubewuste optie wilt kiezen. Je maakt gebruik van de zon voor het verwarmen van water; er komt geen gas of stroom aan te pas. Het nadeel van een zonneboiler is dat er in periodes zonder zon een extra warmtebron nodig is.

De werking van een zonneboiler in het kort: er worden zonnecollectoren op je dak bevestigd waar een vloeistof doorheen stroomt. Die vloeistof wordt door de zonnestralen verwarmd en vervolgens via een buizensysteem naar de boiler gepompt. Daar geeft de vloeistof de warmte af aan het leidingwater.

Het verwarmde water gaat vervolgens vanuit de boiler naar de aangesloten cv ketel. Daar wordt het eventueel nog verder opgewarmd door een naverwarmer. Dat is nodig als de zon niet schijnt, omdat er dan immers niet zoveel warmte aan het water wordt afgegeven. Uiteindelijk wordt het warme water via het buizensysteem naar de badkamer, keuken of vloerverwarming doorgestuurd.

 

Elektrische boiler

Het systeem van een elektrische boiler bestaat uit een geïsoleerd vat en een verwarmingselement. De toestroom aan water naar dat vat wordt door dat element tot een ingestelde temperatuur opgewarmd, waarna het via de leidingen naar de kraan en de radiatoren wordt gestuurd. Een elektrische boiler is aangesloten op het stopcontact en werkt dus volledig zelfstandig.

Met een elektrische boiler kun je direct warm water gebruiken, zonder wachttijd. Dit komt doordat de boiler het water continu op de goede temperatuur houdt. De installatie van een elektrische boiler is relatief eenvoudig en hij is niet duur in de aanschaf. Daar staat echter wel tegenover dat hij relatief snel veel energie verbruikt.

 

Doorstroomboiler

In tegenstelling tot een reguliere elektrische boiler houdt een doorstroomboiler water niet continu warm: het wordt pas verwarmd als je het nodig hebt. Dat zorgt ervoor dat je op je energierekening bespaart. Een punt om echter rekening mee te houden, is dat doorstroomboilers wel relatief veel onderhoud nodig hebben. Ook is het in veel gevallen niet mogelijk om met een doorstroomboiler op meerdere plekken in huis voor warm water te zorgen.

Een doorstroomboiler zit verwerkt in een HR combiketel en bevat een warmtewisselaar. Als je de kraan aanzet voor warm water, wordt dat door een stromingsschakelaar geregistreerd en begint de boiler te werken. Het water in de boiler wordt verwarmd op het moment dat het door de warmtewisselaar heen stroomt. Warm water hoeft dus niet eerst door het hele huis heen. Dat zorgt ervoor dat er sprake is van minder warmteverlies dan bij andere soorten boilers. 

 

Keukenboiler

Zoals de naam van deze boilersoort al doet vermoeden, zijn keukenboilers speciaal ontworpen voor in de keuken. Het zijn kleine modellen, geschikt voor het opwarmen van relatief kleine hoeveelheid water (5 tot 10 liter).

Keukenboilers worden ook wel aangeduid met de termen ‘close-in boiler’ of ‘hotfill boiler’. Ze worden onder de spoelbak geplaatst en zorgen meteen voor warm water. Ze zijn ideaal voor woningen waar de cv ketel op zolder hangt en warm water een lange weg moet afleggen voor het in de keukenkraan terecht komt. Die lange afstand wordt behoorlijk ingekort, wat er dus voor zorgt dat je niet op warm water in de keuken hoeft te wachten.

Het is bij keukenboilers mogelijk om ze op een timer aan te sluiten, zodat het elektrische element in het boilersysteem het water niet de hele dag verwarmt. Ben je bijvoorbeeld alleen ’s avonds in de keuken bezig, dan is het niet nodig om daarvoor de hele dag water te laten opwarmen.

 

 

Warmtepompboiler

Net als een zonneboiler is een warmtepompboiler een milieubewuste keuze. Een warmtepompboiler gebruikt geen fossiele brandstoffen, heeft een relatief hoog rendement en houdt de kosten laag. Wel is er, net als bij een zonneboiler, gedurende de koudere maanden een cv nodig om voor voldoende warm water te zorgen. Ook is dit in de aanschaf niet de goedkoopste optie.

Een warmtepompboiler werkt als volgt: een ventilator zuigt buitenlucht aan en ventileert die. Vervolgens wordt de warmte langs een verdamper gestuurd, die ervoor zorgt dat die warmte verdampt tot gas. In een compressor wordt dat gas daarna samengedrukt, waardoor het warmer wordt.

Het warme gas wordt vervolgens door een buizensysteem naar de tank van de boiler gestuurd, waar het water verwarmt. Op het moment dat het water warm genoeg is, wordt het gas door een condensor afgekoeld en verandert het in een vloeistof. Die vloeistof wordt teruggepompt naar de verdamper en dan begint het proces opnieuw.

 

Gasboiler

Gasboilers zijn nog altijd een populair optie in Nederland. Dit komt doordat veel woningen op gas zijn aangesloten. Heb je tevens een cv ketel in huis die daar geschikt voor is, dan hoef je niks te veranderen en is het aansluiten van een gasboiler dus eenvoudig. Gasboilers zijn relatief voordelig in de aanschaf, maar een nadeel is dat ze voor een hoog gasverbruik kunnen zorgen.

In de meeste gevallen werkt een gasboiler samen met een combi cv ketel. In die ketel bevindt zich een verticale vlampijp met daaronder de gasbrander. Als de watertemperatuur lager is dan het ingestelde minimum, ontsteekt die gasbrander en wordt het water verwarmd.

De combi cv ketel pompt dat verwarmde water vervolgens door leidingen naar de boiler, waar het wordt opgeslagen. Koelt het water af, dan wordt het teruggestuurd naar de cv ketel en daar opnieuw opgewarmd. Vanuit de boiler kan het water naar onder andere radiatoren en kranen worden gestuurd. De boiler en de combi cv ketel worden zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst, zodat het warme water niet ver hoeft te reizen en er weinig warmte verloren gaat.

 

Weloverwogen keuze maken

Hopelijk heb ik met deze blogpost duidelijkheid kunnen scheppen over de verschillende soorten boilers en hun werking. Wil je advies van een cv installateur over de ideale boiler voor jouw woning en situatie, dan verwijs ik je door naar MyGo. Zij kunnen je zowel telefonisch als online in contact brengen met experts die je verder kunnen helpen.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.