den archivaris

Welkom op mijn weblog

eksters

2 reacties

Eksters zijn niet alleen vogels. Ze zijn ook bouwvakkers. Dat hoorde ik in het radioprogramma Vroege Vogels. Ze beginnen al in het late najaar en de vroege winter met het bouwen van hun nest, dat wel 40 centimeter in doorsnee kan zijn. Wanneer het gaat vriezen, dan wordt de bouw stilgelegd en nemen ze vorstverlet. Is de koude periode weer voorbij, dan wordt er weer verder gerommeld en gedaan met takjes, stukjes plastic en ander nestmateriaal. De interviewster vroeg aan de deskundige of de beesten ook sliepen in de door hen vervaardigde nesten, waarop de man droogjes antwoordde: mevrouw, u slaapt toch ook niet in de wieg, wanneer u zwanger bent. De schrijver/dichter Hans Warren, ook een deskundige op het gebied van de vogelkennis tekende eens een Zuid-Bevelands gedichtje over de ekster op en vereeuwigde dat in zijn geheim dagboek van 1978. Een ikster, in een boom ézete/eid op een boer z'n 'oed 'eschete/ de boer kwam tuus bie wuuf en kind/ en zei: dat is oranjelint/ z'n wuuf zei: nee, joe stommen 'ond/ j'n 'oed zit vol mee iksterstront.

2 reacties

Hoi Archivaris.

Wij hebben hier ook een mooi groot eksternest in de boom, maar soms worden ze weggejaagd door een stel kraaien.

Fijne droge zonnige zondag.

Groeten Eric.

ERIC221

27 January 2008 om 10:21

Goedemorgen Archivaris

Dat is een leuk gedichtje! Goed voor dialectenboekuitgave van Nehalennia. Mag ik het evt. gebruiken ? Met d'n Archivaris/Hans Warren als bron natuurlijk
En wat betreft "ekster'. iemand die we kennen had het over een kleindochter van een vriend.Hij wist niet meer precies hoe 't meisje heette,maar het was een vogelnaam: "ekster" geloof ik. Het meisje bleek "Merel" te heten !

M'n moeder , ook heel geïnteresseerd in De Ramp, bekijkt momenteel met veel aandacht de lesbrief.

Met groeten, Jopie

Jopie Meerman

27 January 2008 om 11:26

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.