den archivaris

Welkom op mijn weblog

humor uit de jaren twintig

2 reacties

Wij krijgen soms bij het gemeentearchief de raarste dingen aangeboden. Vandaag ontvingen we het zeer kleine boekje "Eenige leuke moppen uit het succesrepertoire van Ad en Mary Timm", uitgegeven in Den Haag, in ongeveer 1925. Graag wil ik u even laten kennis maken met de humor van ruim 90 jaar geleden, neergeschreven in de spelling van toen.

Een onderwijzeres van een dorpsschool heeft zich een heel oud fordje gekocht, rijles genomen en maakt haar eerste uitstapje zelf achter het stuur. Onderweg steekt een agent de hand op en zij zegt: "Ja, ga maar even, maar denk erom: direct terug."

Lekker frisch. Jarenlang komt een groetenboer bij mij aan huis, zijn wagen zelf trekkende. Op zekeren dag komt hij weer, maar nu staat er een ezel voor den wagen. "Zoo", zeg ik, "de zaken gaan vooruit!" "Ach ja, meneer, dat is mijn verjaarcadeautje van mijn vrouw en de kinderen, nu kan hij trekken." Ja, zeg ik, maar dat is toch een kostbare geschiedenis? Je moet er voeder voor hebben en een stal. Heb je al een stal? "Nee, meneer, ik stal hem bij me thuis in de slaapkamer. Op den slaapkamer? Maar man, dat moet toch stinken? "Dat kan wel, maar daar moet dat beest dan maar aan wennen."

Rare namen. Mijn bovenburen hebben zulke rare namen. Hij heet Stok en zij heet Touw.  Laatst kwam er daar een baby en op het geboortekaartje stond: "Er is een Zweepje geboren."

Id dit humor? Ja, van toen! 

 

 

2 reacties

'k Heb er tóch om moeten lachen, Archivaris! Humor is van alle tijden....

De groetjes van ons allemaal!

Tuinfluiter

19 December 2007 om 16:49

Leuk ! zo'n boekje. Stel dat er nog eens een expositie komt over humor , is er een beginnetje..

Groeten Jopie

Jopie Meerman

19 December 2007 om 19:24

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.