den archivaris

Welkom op mijn weblog

namen

3 reacties
In de periode 1810-1813 zijn wijn allemaal aan onze achternamen gekomen. Dat gebeurde in de gemeenteherberg, waar men vanzelf moest wachten totdat de naam van de ander bedacht en opgeschreven was. Tijdens die procedure nam men de nodige neuten en zo ontstonden door oorzaak van drank namen als Poepjes en Naaktgeboren. Maar het kon nog erger. In grote delen van Duitsland, die door de Fransen waren bezet, golden dezelfde Franse regels. Toen was er daar al sprake van een virulente Jodenhaat. Ook de Joden moesten zich een achternaam aanmeten. Omdat zij als tweederangsburgers golden, moesten zij zich de willekeur van de Duitse ambtenaren laten welgevallen en als die omgekocht moesten worden dan moest dat maar. Zo kwam Jacob Levi terug van z'n sessie en diens vrouw vroeg, nieuwsgierig als ze was: hoe heten we nu? Schweissloch( zweetgat) antwoordde haar man. Wat is dat nu voor een naam, sprak zij. Hadden ze niks beters? Praat me er niet van, antwoordde haar man. Die "W" heeft me honderd mark omkoopgeld gekost. Anders was het Scheissloch (Poepgat) geweest. En nu niet denken, wat waren die Duitsers toen al fout. Ook de Nederlanders konden er toen wat van. Wij noemden toen spuug gewoon Jodenlijm. Laten we ons maar collectief even schamen.

3 reacties

Discrimineren is van alle rassen en nationaliteiten (naar de anderen), dat heb ik zelf aan den lijve ondervonden toen ik elders als enige blanke woonde. IEDEREEN moet zich dus schamen. groeten
Lizdog

05 August 2007 om 23:10

Toch heeft Polionnetje ook goede dingen gebracht. Zo hebben we tegenwoordig huisnummers en margarine.
wim*mie

05 August 2007 om 23:21

Margarine is volgens mij een uitvinding van Van den Berg & Jurgens in de jaren '20. We kregen tenminste met aardrijkskunde vroeger een film te zien waarin dat werd verteld.
Lizdog

06 August 2007 om 15:05

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.