den archivaris

Welkom op mijn weblog

leuren in schore

2 reacties

De poltieman van Schore, J. van Almkerk, had het op maandag 19 april 1937 bijzonder druk. Om half elf, die morgen, hield hij de Middelburger J. Verswijveren aan, die bezig was te venten zonder vergunning. De leurder verklaarde, dat hij vanuit Goes naar Schore was gekomen zonder gegeten te hebben. Hij wist niet dat hij voor het venten een vergunning moest hebben, maar, zo verklaarde hij, hij was eigenlijk aan het werk. Hij was al lopend aan het netten breien met het doel om die te verkopen. Ook verkocht hij koperen roosters, die de huisvrouw van toen op een peteroliestel kon leggen. Hij sprak tegen de politieman: "Ge kunt me bekeuren als U wilt, doch ik vent toch." Hij weigerde zijn complete personalia te verstrekken. Om half twaalf hield Van Almkerk hem weer aan, ditmaal in de Steenweg te Schore. De agent waarschuwde Verswijveren, dat hij weer bekeurd zou worden, waarop de laatste antwoordde: "Ga gerust je gang. Ik lach om je. Ik ben niet bang van je, want dan mag je wel met zijn tienen komen. Je moet eens een half uur met mij hier vandaan gaan, dan zal ik je kop eens in elkaar stampen, leelijke snotneus." Van Almkerk hield de venter aan en bracht hem bij de burgemeester. Tijdens de wandeling naar het gemeentehuis schreeuwde de arrestant: "Ik zal blij zijn, als wij ook geweren mogen dragen net als in Spanje. Dan zullen er verschillende aan moeten geloven. Leve Rusland. Leve de communisten",  aldus verwijzend naar de burgeroorlog die in Spanje woedde. In bijzijn van de burgemeester verklaarde Verswijveren: "Ik beken daareven opzettelijk snotneus aan U geroepen te hebben. Denk je dat het meevalt geregeld door de politie nageloopen te worden. Ik heb den heelen dag nog niet gegeten. Ik heb ook geen hemd aan mijn lichaam." De agent voelde zich in zijn goede naam aangerand en vroeg vervolging van Verswijveren. Ter staving van zijn verhaal getuigden twee inwoners van Schore, dat de leurder inderdaad beledigende uitdrukkingen had gebezigd. De melkboer De Pree vond Verswijveren een echte boef, zoals hij verklaarde. Of onze leurder inderdaad door de kantonrechter is bestraft, vermeldt deze kleine historie niet.   

 

2 reacties

Wat een mooie namen hadden de mensen vroeger toch. Vers-wijv......Amai, Wimmie ligt in een deuk van het lachen. De naam van die M'burger doet wel vermoeden dat zijn (voor)-ouders uit Belgi
wim*mie

06 June 2006 om 18:48

Verswijveren is toch echt een gewone naam hoor, Willem! Vooral in Brabant komt hij nog veel voor. En 't is weer een mooi verhaal, Archivaris. Ook een beetje zielig, trouwens.
Tuinfluiter

06 June 2006 om 20:22

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.