den archivaris

Welkom op mijn weblog

thoolse vissers zetten bloemetjes buiten

2 reacties

Het waren die jaren van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Nederland was bevrijd en Trees had haar Canadees. Het leven was vaak een losgeslagen bende. De regering vond dat iedereen hard aan het werk moest voor de wederopbouw van het land. En zo gingen ook de vissers uit Tholen weer de zee op om hun bijdrage te leveren aan de voedselvoorziening. En dat was een goede zaak, want talloze goederen en levensmiddelen waren in de eerste jaren na de oorlog op de bon. Die vissers beleefden op zee van alles. Mijnen en bommen in de netten, halfvergane lijken maakten de visserij vaak geen pretje. Geen wonder dat ze het weekend af en toe nodig hadden om eens flink uit de band te springen, zoals dat groepje van vier, dat vanuit Tholen naar Antwerpen toog. Dat was toen nog een reis, die er niet om loog. Met de bus naar Bergen op Zoom en daar met de trein naar Roosendaal en dan overstappen naar Antwerpen.  Daar was in de kroegen al van alles te krijgen en zo kwam het dat ons ploegje al snel redelijk boven het theewater kwam. Wat frisse lucht en een stevige hap eten deed de ergste beneveling wegebben, zodat men daarna opnieuw aan de gang kon. Het tijdstip van vertrek kwam meedogenloos naderbij, zo rond een uur of zeven 's avonds. Ze waren echter ver van het Centraal Station geraakt en dat deed het edele viertal besluiten tot het nemen van een koetsje naar het station, met de koetsier op de bok. Tijdens de rit moesten twee van hen hoognodig naar het toilet. Het koetsje had echter geen sanitaire voorziening, zodat ten einde raad de bolus maar in de koets werd gelegd. Bij het Centraal Station aangekomen, stapten de mannen uit, betaalden voor de rit, bedankten de koetsier, die binnensmonds iets mompelde over zuinige Ollanders, waarop een van de vissers sprak: "oh, ja, je fooitje ligt in de koets." Waar gebeurd!!

Mag ik bij deze de lezers hartelijk danken, die mij een reactie stuurden, maar door het ontbreken van een account (wat dat ook zijn mag). kan ik hen niet rechtstreeks antwoorden. Weest u ervan overtuigd, dat ik uw reacties zeer op prijs stel.

 

  

2 reacties

Dat weten de lezers wel hoor, mir. Deze was ook weer leuk, en Wimmie weet zeker dat hij niet de enige is.
wim*mie

01 June 2006 om 15:57

Zelf afkomstig uit Tholen, dus de thoolse vissers kennende, is het echt gebeurd. Zo van: boter bij de vis!", maar dan met een variant hierop!
Jopie Meerman

02 June 2006 om 08:29

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.