den archivaris

Welkom op mijn weblog

de grote boodschap van de molenaar

2 reacties
Abraham van Stralen was in 1696 de pachter van de belasting op het gemaal in Kruiningen. Van elke maalopdracht, die de molenaar verrichtte was een deel voor de pachter. Nu kon deze natuurlijk niet elke keer dat de molen draaide ter controle aanwezig zijn. Daarom werden de opdrachten op briefjes aangetekend. Die moesten in een soort van collectebus worden gedaan, die op gezette tijden door de pachter werd geleegd. Aan de hand van die briefjes rekende de pachter uit hoeveel de molenaar hem verschuldigd was. Op 9 juni 1696 kwam Van Stralen met deurwaarder Willem de Visser 's morgens om zes uur op de molen van molenaar Holbert Vereeke in Kruiningen. Daar constateerden zij dat er aan de bus was geknoeid. Het pijpje van het slot ontbrak en de kram was er uit gebroken. De belastingpachter, uiteraard niet vriendelijk kijkend, maakte het deksel van de bus los met als doel de briefjes er uit te halen. Hij deed met de hand een greep in de bus en haalde er met de briefjes een hoop stront uit, waarop de molenaar en zijn vrouw onbedaarlijk in de lach schoten. Dat nam de deurwaarder niet. Hij bracht de zaak aan bij de baljuw, die een fikse boete en lijfstraf eiste. Klaarblijkelijk vond het schepencollege de zaak te onbenullig of ze konden er de platte humor wel van inzien, want tot een veroordeling van de molenaar en zijn vrouw kwam het niet.

2 reacties

Je schrijft wel leuke stukjes. Als lezer heb je er eigenlijk niet zoveel aan, maar soms, net als deze, zijn ze wel grappig. Die over de MEID, vond ik wel goed. Die bracht veel herinneringen van vroeger boven.
wim*mie

16 May 2006 om 21:46

geachte heer/mevrouw, mijn stukjes hebben geen andere intentie dan het promoten van de plaatselijke en regionale geschiedenis, alles op basis van stukken zoals die in de archieven worden aangetroffen. Het gaat om een (glim)lach, wat weemoed, misschien een traan.Even kijken in de spiegel die de Zeeuwen van vroeger ons voorhouden. Ongetwijfeld is het ene stukje beter dan het andere, maar het blijft bij korte stukjes. Wetenschappelijke betogen zijn voor de fijnproever. Ik wil juist de gewone mens bereiken. Met vriendelijke groet, den archivaris
den archivaris

17 May 2006 om 18:52

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.