den archivaris

Welkom op mijn weblog

Poesie

0 reacties

Zo noemden ze dat vroeger toch? Alle meisjes hadden toch een poesiealbum? Toen mijn oudste kleinzoon op de basisschool kwam, waren er nog vriendschapsboekjes. Nu schijnt alles digitaal te gaan, via Whatt's app en Facebook. Een duidelijke verarming?

Het poezie-album is al heel oud. Vele archiefdiensten en documentatiebeheerders hebben er wel een paar. In een oud boekje kwam ik enkele gedichtjes tegen, die de argeloze schrijver in het boekje van een klasgenootje of buurmeisje kon schrijven. Ik geef een paar voorbeelden, inclusief de taalfouten:

Rozen op uw wegen bloeien/ rozen zachter dan santijn/ lieve......... laat uw hart dan/ zachter dan die rozen zijn.

En wat denkt u van de volgende? Of duister om u is of licht/steed maar vol moed 't oog gericht/ op al wat heil kan baren/ moogt u dit versje al wat goed/ en heilrijk  is en overvloed/ aan u steed doen ervaren. Volgens mij begrijpt de hedendaagse jeugd hier helemaal niets meer van.

Misschien is deze nog wel begrijpelijk en leuk:  'k Heb op dit blaadje zitten turen/ van 's morgens vroeg tot 's avonds laat/ 'k liep bij vrienden en bij buren/ maar niemand gaf mij goede raad/ 'k wist niet wat op te schrijven/mijn razernij steeg toen ten top/ 'k liet het blaadje maar het blaadje blijven/ en schreef alleen mijn naam erop.

 

 

 

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.