den archivaris

Welkom op mijn weblog

tandarts

1 reactie

Ik kan u het plekje in Middelburg nog aanwijzen. Dat huis waarin ik voor het eerst in mijn leven plaatsnam in de stoel van de schooltandarts, een wat oudere vrouw, met een snibbige stem, die me commandeerde mijn mond te openen, wat morrelde met spiegeltjes en een geniepig tangetje in de mond, vervolgens de boor pakte en zonder enig commentaar met haar martelwerk begon. Stilzitten, gromde ze, toen ik van een nog nooit meegemaakte pijn, me trachtte te verzetten. Stilzitten, sprak ze dreigend, of ik zet je armen vast op de leuning van de stoel. Na drie vullingen en voor mijn gevoel een halve dag later, mocht ik, huilend, weg. Tussen de tandarts en ik is het nooit meer goed gekomen. Jarenlang sprak ik over bekkenbeul of smoelensmid. Nog steeds is het een martelgang en ik heb nog wel zo'n aardige tandarts vandaag de dag. Er is eigenlijk nooit wat loos, maar dat gepluk in mijn mond, ik kan er niet aan wennen. Van de weeromstuit hebben mijn vrouw en ik altijd ons best gedaan om onze kinderen goede gebitten te laten krijgen en te onderhouden. Wij moesten daartoe bijvoorbeeld fluortabletjes geven, maar dat is nu ook weer ouderwets. Onze kinderen gaan evenwel ontspannen met de tandarts om en dat straalt af op hun eigen kinderen, waarvan er een paar inmiddels in de fase van verandering van melkgebit naar blijven geit verkeren. Zo heeft onze Jasmijn inmiddels een behoorlijk fietsenrek in haar mond. Maar liefst vier tanden is ze kwijt en de nieuwe beginnen langzaamaan door te komen. Het was haar tijd voor controle. Opgewekt stapte ze bij de tandarts binnen, mocht op de martelstoel gaan zitten. Doe je mond maar even open, sprak de tandarts. Ik mis al vier tanden sprak Jasmijn, ik krijg nu zeker wel korting? Lachen in de behandelkamer! Ik heb dat vroeger nooit meegemaakt.

1 reactie

Mooi verhaal, leuke opmerking.. 
Inderdaad werd je vroeger voor de leeuwen gegooid. Er werd niet verteld wat er ging gebeuren, iets wat nu misschien teveel voorkomt. Zelfs mijn kapster vertelt dat ze Nu mijn haar gaat wassen, dan de hoofdhuid masseren etc. etc. Ik denk dan , mens schiet op..
Maar die tandarts, het blijft voor veel mensen een crime. Mijn eigen zoons, die ik goed heb opgevoed, niet teveel suiker, fluor, 2 x poetsen.., hebben met hun 45 en 40 jaar een bepaalde angst. Ach. ze lachen mischien niet in de behandelkamer, daar buiten des te meer!

Fijn & gezellig weekend!

Jopie Meerman

04 December 2015 om 16:14

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.