den archivaris

Welkom op mijn weblog

de legende van het Kruis

1 reactie

Toen de Reformatie vaste grond onder de voeten kreeg op Zuid-Beveland en ook het kerkje van Baardorp door de protestanten in gebruik werd genomen, gebeurde het dat er op de drie deuren van het kerkje een Latijns kruis verscheen, een zwart, een rood en een geel. Dat hoeft ons niet te verbazen. Heel vroeg, zo gaat het verhaal, was Baarsdorp een geliefd bedevaartsoord, met het Mariaputje in de onmiddellijke omgeving. Van heinde en ver kwamen lijders aan zweren en reumatiek genezing zoeken bij het weldoende water van het putje, dat geen zout maar zoet water bevatte. Dat men daarna een kaarsje brandde in de kerk sprak vanzelf.

Hoe men echter ook zijn best deed om die kruisen uit te wissen, ’t mocht niet baten. Wanneer men de kruisen vandaag onder een dikke laag verf bedekte, dan vond men de dag daarop de kruistekens weer op dezelfde plaats. Tenslotte gaf men het maar op en raakte de bevolking er aan gewoon.  Baarsdorp slaagde er evenwel nimmer in om de status van dorp te verwerven. Op het laatst woonden er zo weinig mensen, dat er nog maar één keer per jaar werd gepreekt. Eind negentiende eeuw werd het kerkje afgebroken en is er niets meer dan ons aan dat wonder herinnert. Het putje werd bij de ruilverkaveling in de jaren zeventig van de vorige eeuw dichtgegooid. Nu is er ten zuiden van het Poelbos en ten noorden van de A58 een nieuw Mariaputje gegraven. Een toeristische attractie, zou men kunnen zeggen, maar dat ligt beslist niet op de plaats van het oorspronkelijke putje.

1 reactie

Deze reactie heeft te maken met het vorige item.

Ik lees dat de nummerplaat met Z. zou beginnen, hier in Zeeland. Maar ik herinner me dat er in Tholen mensen met een nummer K hebben gereden (volgens overlevering hoor). dhr. Wagemaker, reed bijv. met K4 .

Baarland een leuk plekje. Het kasteel is nu eigendom van Steketee. De (jonge)man, deel van een tweeling, woonde indertijd in Tholen, zijn vader was er bakker. Het was een mooi stel.

Groeten,

Jopie Meerman

05 October 2011 om 10:42

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.