den archivaris

Welkom op mijn weblog

schoolfoto's van thom

1 reactie

U heeft ze waarschijnlijk ook nog wel. Klassefoto's van de lagere school. Op het schoolplein een stel kinderen gegroepeerd, even lachen en knip deed de fotograaf. Na verloop van tijd een foto bestellen, die vervolgens in de schoenendoos werd opgeborgen. Als je er nu naar kijkt, na zovele jaren, dan krijg je even een stukje jeugd terug. Al mijmerend stel je jezelf de vraag: wat zou er van al die kinderen terecht zijn gekomen en hoeveel ervan zullen nog in leven zijn. Er is op schoolfotogebied nog maar weinig veranderd. Alleen de aflevering heeft de fotograaf gewijzigd. Je krijgt ze in een verzegelde envelop aangeboden en verzegeling verbreken betekent betalen, want er waren ouders, die de foto's uit de envelop haalden en er vervolgens zelf een digitale foto van maakten. Thom en Huub moesten ook op de foto, individueel en met de klas. De kleine man had er niet veel zin in, want zo'n dag begint dan met wassen en nette kleertjes aan. Op dat punt is er in vergelijking met vroeger niets veranderd. Mama adviseerde om op de klassefoto naast de juf te gaan staan. Dat was vertrouwd. Toen het jochie nadien thuis kwam vroeg zijn moeder: en, heb je naast de juf gestaan? Nee, was het antwoord en mama vreesde al voor een foto, waarop Thom zichzelf zodanig had weg gemanouvreerd dat hij nauwelijks te zien zou zijn, maar achter het nee volgde op montere toon: de juffrouw stond naast mij! En Huub? Dat is een beetje de belhamel in de klas en die staat duidelijk op de foto. Reken maar van yes.

 

1 reactie

Mooie reactie van Thom.
De foto's die afgeleverd werden, werden door mij meestal voorzien van de namen. Want na 15 jaar is dat 'verleden tijd'. Dus: van links naar rechts.. wilde dan nog wel eens uitkomst bieden.
In de tijd dat de oudste 'uutgetrokke' werd, kreeg je nog geen serie kleine uitdeelfotootjes. Bij de 2e wel. makkelijk voor de rest van de familie.

De schoolotograaf, hij was bijna hoffotograaf ! Mooie tijd.

En je stervalje-verhaal ? Ik kon alleen het woord Kop ontdekken, ipv hoofd. maar dat bedoelkde je niet , denk ik. Ik kon me wel de geur herinneren, maar dat is niet zo fout, denk ik..

Jopie Meerman

14 September 2011 om 13:34

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.