den archivaris

Welkom op mijn weblog

1911 - 2011

1 reactie
Honderd jaar verschil. Dat is er maar een. Zetten we 1911 af tegen 2011 dan is er sprake van een wereld van verschil. Mensen die in die tijd leefden, zouden nu gillend een goed heenkomen zoeken. Mensen van nu die terug willen in de tijd - romantisch -  komen binnen een etmaal terug in 2011. Wat de verschillen betreft: radio en televisie bestond nog niet. Van een brommer hadden de 1911-ers nog nooit gehoord. Misschien was er een aantal dat wel eens een auto had gezien, maar die reden beslist nog niet over snelwegen. De meesten van toen wisten wel wat een fiets was, maar hadden er geen, want te duur. Op verreweg de meeste kantoren schreven de mensen. Slechts modern uitgeruste bedrijven beschikten over een typemachine. De kinderen van vandaag zullen weer niet weten wat een typemachine is. Het is hier niet de plaats om de vraag te stellen: wie waren er gelukkiger? De 1911-ers of de 2011-ers. Daarvoor zijn de verschillen te groot. Of er overeenkomsten waren? Nauwelijks, maar in ieder geval wel in de weersituatie. In 1911 was er sprake van grote droogte net als nu. Alleen, dat was vroeger veel erger. Drinkwaterleiding bestond nog niet. Voor wat Zuid-Beveland betreft, was die in aanleg. Overal op het eiland droogden poelen en putten uit. Bij de kerkenbak behoefde men ook niet meer langs te gaan, want die waren ook leeg. De oogst stond te verpieteren op het land. Het was zo heet, dagen achter elkaar, dat appels en peren aan de bomen tot moes kookten. Besproeiing van akkers? Dat was door het ontbreken van tractoren niet mogelijk. Kommer en kwel dus. Pas in september draaide het weer om en dat deed het grondig. Een zware storm zorgde toen voor overstromingen, vooral in oostelijk Zuid-Beveland.

1 reactie

Dat is een van de voordelen van het Archivaris zijn. Je kunt in een gesprek over het weer zeggen, Ja, maar die zomer van 1911 was net als nu hoor. Want je hebt het zwart op wit staan. Of mooi geschreven, in elk geval.

Als ik zeg, die zomer van toen of toen, toen was het ook zwaar weer, onweerde het veel, hagelstenen van 1,5 cm.. dan kijken ze me aan. Hoe weet jij dat nu nog ?  en ik kan het niet bewijzen...
Hoewel, samen met Google in enkele gevallen wel.

Jopie Meerman

30 June 2011 om 10:08

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.