den archivaris

Welkom op mijn weblog

straatnamen

3 reacties
Straatnamen ontstonden vroeger vooral door de volksmond, net als veld- en hoeknamen. In 1851 schreef de gemeentewet voor, dat de benoeming van straten voortaan een taak van de gemeenteraad zou zijn. Dat gebeurde gelukkig niet elke dag, want als er straatnaamgeving op de raadsagenda stond, dan wist je dat oeverloos geouwehoer, pardon... gediscussieer zou plaatsvinden. Tegenwoordig is dat wat minder. Lange tijd was het de gewoonte om oude, in de volksmond nog levende veld- en hoeknamen in nieuwe bestemmingsplannen aan de vergetelheid te ontrukken. Tegenwoordig schijnt het mode te zijn om dode popmuzikanten te vernoemen. Je zult als je een hekel aan Elvis hebt, maar in de Elvis Presleystraat wonen. In Wilhelminadorp heb je de I.G.J. van den Boschstraat, zo genoemd, al weer lang geleden, toen verdienstelijke, overleden inwoners werden vernoemd. En Van den Bosch was een verdienstelijk man. Hij was beheerder van de maatschap de Wilhelminapolder, en maakte van dat bedrijf een internationaal bekend staand model-landbouwbedrijf. Hij leefde van 1799-1880. Hij deed al aan drainage toen andere boeren dat begrip niet wilden kennen. Hij werkte al met kunstmest, toen collega-boeren hun knechten jaarlijks de mestput lieten leegrijden, een vies en smerig karwei. Hij deed aan vee-veredeling en fokte een nieuw schapenras, dat het Imanschaap werd genoemd. Kortom een veelzijdig landbouwer. En hij was met zijn familie eigenaar van het kleuterschooltje op het dorp. Saartje Arnoldi, de dochter van de veldwachter, was daar de kleuterleidster, of broekenbindster, zoals men dat beroep toen wel spottend noemde, Zij was ook een zeer verdienstelijke , ongehuwde dame, die tot haar 88e jaar het schooltje leidde en daarom kreeg ook zij een straatnaam in Wilhelminadorp.

3 reacties

hoi ik was even op bezoek.
en toen ik de laadste blog las,
sprak mij dat wel aan.
straatnaam kan niet leuk zijn,
maar ik woonde 25 jaar in een straat,
genoemd naar een heel sociale burgemeester.
Ik heb een zoontje gehad veelste vroeg geboren,
maar nog een dag geleefd, wel vechtend.
Toen ik naar huis mocht, kwam deze burgemeester
op bezoek, om mij te troosten.
Dus was ik bewogen, een huis te krijgen die ik erg nodig had.
en dat het toevallig naar hem vernoemd was.
--
vriendelijke groet.....
antje1

19 November 2010 om 16:48

Tot je 88ste kleutertjes opvoeden, verzorgen en ze ook nog wat leren... Nou, ik vind dat Saartje die straatnaam dubbel en dwars verdiend heeft, hoor.
Tuinfluiter

19 November 2010 om 17:15


Op Goeree heb je De Kwaden Hoek...
Vanochtend zei ik tegen Gerrit (da's m'n man) toen we rond half negen de gordijnen openden: We zullen het hier maar Den Luyen Hoek gaan noemen. Overbuurman en naaste buurman, alles lag nog op één oor.Obepaald
M'n moeder heet "Deurloo" van haar van.
Ze woonde op het Oudeland bij Tholen, naast de Deurloopolder.
Nichtje Deurloo, in A'dam , in de Deurloostraat.Lachend

En m'n mans familie doet niet minder: die hebben een eigen museum in Den Haag!
KusPrettig weekend!
Jopie Meerman

19 November 2010 om 20:20

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.