den archivaris

Welkom op mijn weblog

tekst en uitleg

1 reactie
In mijn vorige verhaal - ik moet dat met de nodige nederheid erkennen - heb ik er maar wat op los gefantaseerd. Waarheid en legen lopen door elkaar heen. Vandaar, op verzoek, de nodige uitleg. Jam Komtebedde heeft daadwerkelijk geleefd. Zijn grafzerk ligt in de Hervormde Kerk van Goedereede. In het kerkje, zo'n beetje onder de preekstoel. Hij is burgemeester van dat plaatsje geweest en in 1791 overleden. De duivelskamer in Goedereede bestaat ook. En ook de Nederlandse Paus, Adrianus VI, is in Goedereede geboren. Voor het overige heb ik het verhaal dat ik in Noorwegen te horen kreeg, toen we een Openlucht Museum bezochten, in Goedereede geplaatst. Inderdaad was daar in Noorwegen, volgens het verhaal, een man die zijn ziel aan de duivel verkocht door middel van het lezen van een zwarte Bijbel. Dat zou een boek geweest zijn vol occulte zaken. In het Noorse verhaal werd ook verteld dat de duivel er voor zorgde dat binnen een nacht een complete boerderij werd gebouwd en dat de man zeer rijk werd. Tot op het moment dat hij tot bezinning kwam en de bijbel in het vuur wierp. Maar dat ding verbrandde niet. Het schroeide slechts en in het museum konden we dat ding, inderdaag geschroeid, bewonderen. Het was duidelijk te zien dat het om een laat 18e- eeuws handschrift ging. Ik vond het wel een mooi volksverhaal. Voor het overige: Goedereede is een prachtig stadje op Goeree-Overflakkee, dat u beslist eens met een bezoek moet vereren en als u dat doet en de kerk bezoekt: groet Jan Komtebedde van me. Alvast bedankt.  

1 reactie

Geachte Archivaris,

Met dit soort manipulaties maakt u wel dat mijn geloof in de -tot nu toe- waarheidsgetrouwe geschiedenis van Zeeland, en andere wereldberoemde streken, tot twijfelen is gebracht.
Maar ach, soms geloof ik mezelf niet eens, dus waarom zou ik een ander geloven ? Ga dus maar gewoon door met uw mooie, al dan niet echte, verhalen ! Ik blijf ze lezen...Obepaald

Jopie Meerman

18 August 2010 om 10:32

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.