den archivaris

Welkom op mijn weblog

gruwelijk

1 reactie
Op 24 maart 1707 moest Maarten Huijbregts voor schout en schepenen van Kapelle verschijnen voor het afleggen van een verklaring. In het dorp gonsde het namelijk van de geruchten over het verdrinken van een pasgeboren baby in de mestput op de boerderij van Schilperoort aan de Kitskinderseweg. Het lijkje was door honden uit de put gevist en opgevreten. Slechts nog wat botjes van het bekken en het schedeltje waren overgebleven. Maarten had het voorval niet gezien en had er ook niets over verteld. Indien nodig, zou hij daarvoor twee vingers in de lucht steken onder het vermelden van de zin: zo waarlijk helpe mij God Almachtig. Ook Pieternella en Maria Huisdijk moesten zich voor het rechtscollege verantwoorden. Beiden verklaarden hemdjes, mutsjes en slabbetjes voor Maijken Cornelis te hebben gemaakt. Over het voorgevallene wisten ze verder niets te vertellen. Van een zwangerschap van Maijken hadden ze niet gehoord. Daarom Maijken maar eens voor het gerecht laten komen. die verklaarde met de hand op haar hart, dat ze niet zwanger was geweest en zeker niet van Reijnier Huijbregts, want daarmee was ze nooit naar bed geweest. De man had dat ook nimmer aan haar gevraagd. Van een dode baby, die opgegeten was door de honden, was haar niets bekend. Reijnier Huijbregts tenslotte verklaarde kortaf nooit met Maijken te hebben geslapen en kon haar dus ook nooit bezwangerd hebben. De waarheid kwam niet aan het licht. Aan DNA-onderzoek deed men toen nog niet.

1 reactie

Inderdaad gruwelijk!!! Wat 'n verhaal. goed dat de media toen nog niet als nu waren , want wat zou er een stennis geweest zijn.

Toch wel typisch dat er vroeger zoveel "bezwangerd" werd.
Kan wellicht door de lucht komen. Want in oude boeken lees je menig keer " de lucht was bezwangerd..." En als de lucht al bezwangerd is, wat moet het vrouwvolk dan niet verduren ..

Mooie avond verder voor jullie!

Jopie Meerman

19 January 2010 om 20:49

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.