den archivaris

Welkom op mijn weblog

grazige weiden

1 reactie
In de jaren dertig van de vorige eeuw maakte men in de Verenigde Staten een prachtige film, onder de Nederlandse naam: Grazige weiden. Heel de wereld van toen stond op zijn kop. Het was een mengeling van een muziekfilm en fictie. In de film werd de hemel afgebeeld in de vorm van een prachtig landschap met grazige weiden. Geen blanke in de film te bekennen. Alle rollen werden door negers en negerinnen gespeeld. God was een neger, met een grijze krullenkop. Het was vooral een vrolijke film. In ons land rees een fwel protest tegen de film en niet alleen uit kerkelijke hoek. De protestanten veroordeelden de film op basis van de Tien Geboden, waarin bepaald is dat we geen beeld van God mogen maken. De buitenkerkelijken konden zich niet voorstellen dat God, als die dan al bestond, een neger was. Bioscoopfilms leidden vaker tot commotie. Eerst en vooral moest eenb film door de keuring heen en als die dan al werd goedgekeurd voor een bepaalde leeftijd, dan had je nog gemeentelijke controleurs op de toegang. Zo draaide i1950 in Kortgene de film: Misleide jeugd in de Stadswijnkelder aldaar. De burgemeester gaf opdracht aan de politie om te bezien hoe die vertoning verlopen was. Toen bleek dat talloze kinderen, onder de leeftijd van 14 jaar, de film hadden bezocht, wat verboden was. De filmoperateur kon uitleggen wat er gebeurd was, want in de Noord-Bevelandse nieuws- en advertentiebode had de aankondiging gestaan dat er kinderfilms vertoond zouden worden. Oef, daar had de man een probleem. Hij maakte zich ervan af met het excuus, dat hij niet wist dat de film voor boven de veertien was. Een proces-verbaal was zijn deel. Waarschijnlijk zullen we er nu om lachen. In de voorstelling was ook het Polygoonjournaal vertoond. Lettend op de brave tijd van toen kunnen we aannemen dat dat journaal heel wat schokkender beeld zal hebben opgeleverd dan de film over de misleide jeugd.

1 reactie

Die film "Misleide Jeugd" had eigenlijk "Misleide Burgervader" moeten heten".

Dat was altijd spannend, naar een film gaan waar je eigenlijk nog niet "aan toe" was. Zelf had ik het voordeel (?) er ouder uit te zien dan ik was. Dus dat ging dan gemakkelijk. Of het echt een mooie film was, was dan niet eens zo belangrijk meer. Je was binnen.
Wat nog spannender was, met je vriendje naar de film gaan, terwijl je ouders je nog te jong vonden om verkering te hebben. En nog véél spannender was het wanneer je dan op zo'n dag , bijv. 2e kerstdag want dan gingen in Bergen op Zoom naar de film, je ouders tegen kwam.

Misschien waren we dan beter af geweest met de burgemeester...Lachend

Jopie Meerman

15 December 2009 om 16:51

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.