den archivaris

Welkom op mijn weblog

de tandarts

2 reacties
Het is een bekend gegeven van vroeger. Alhoewel, hoeveel mensen koesteren nog een beredeneerde angst voor de tandarts? Ik in ieder geval wel. Mijn eerste bezoek, ik was een jaar of zeven, was bij de schooltandarts in Middelburg. Ik weet nog precies waar het was. Op een bovenverdieping beval de vrouwelijke tandarts, een oude dame, vermoedelijk ongehuwd, mij de mond open te doen. Ik gehoorzaamde, zij keek en plantte onmiddellijk de boor in mijn mond. Brrrrrr. Het is meer mensen overkomen. Joh, van Schaik, uit 's Heer Arendskerke, schreef er in de jaren twintig van de vorige eeuw een gedicht over. Het bekende werk, dat wel. Had hij de film van de dikke en de dunne gezien? Die gingen in ieder geval luid lachend de auto in, na afloop van hun bezoek. Van Schaiks gedicht handelt over een boer, die na veel moeite in de stoel was gedeponeerd. Maar iedere keer, wanneer de tandarts met de tang kwam, zette hij deze vast tussen boven- en onderkaak, zodat de tandarts niets kon ondernemen. Wat te doen? Tandarts sprak even met de assistent en toen gebeurde er het volgende, door Van Schaik op rijm gezet. 't Gebid bleef 't instrument beknellen/ tot dat de knecht met zeker doel/ een naald stak door de mat der stoel/ dat hielp. Hij schreeuwde en gilde 't uit van pijn/ als ware hij een everzwijn/ maar op des zelfde stond/ lag d'aangestoken kies ter grond/ Nu, sprak de boer geheel ontdaan/ dat had ik nimmer kunnen droomen/ alsdat een kies zoo stevig zat/ en zulke lange wortels had.

2 reacties

Prachtig verhaal, Archivaris!
Tuinfluiter

21 November 2009 om 19:11

Inderdaad, wij werden ook meegenomen zonder dat er verteld werd wat er ging gebeuren. Voorlichting...forget it.
Dat is nu anders. Kleinzoon van drie was vandaag al helemaal bij wat betreft de mexicaanse griep en ook de vaccinatie. Alleen, je kunt nooit vertellen wat pijn is.

Tholen had vroeger een tandarts Van Tuijn heette de man, daarover kan een boek worden geschreven. Hij kwam ook in een Suske en Wiske boek voor trouwens, hij trok daarin de kies bij een chimpansee in de Zoo in Antwerpen. Echt gebeurd.
Hij trok bij een patiënt van hem alle tanden eruit en gooide de tanden zo uit het openstaande raam, zo op de (Hoog)straat , vanaf de 1e verdieping waar zijn praktijk was...

 

Jopie Meerman

23 November 2009 om 20:51

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.