den archivaris

Welkom op mijn weblog

De stoomboot

2 reacties
In de loop van de negentiende eeuw kwam het steeds vaker voor, dat er stoomboten over Ooster- en Westerschelde voeren. Sommige Bevelanders en Walchenaren zullen dat hoofdschuddend hebben aangezien. Wat een nieuwlichterij. Anderen hebben wellicht de mogelijkheden gezien, die de stoomboten met hun grote rookpluimen hadden. In Goes waren er enkele ondernemende personen die de Goesche Maatschappij voor Stoom- en Zeilvaart oprichtten. De statuten waren in 1854 gereed. De gemeente Goes verleende concessie voor het laten aanmeren van de nieuwe generatie schepen De bedoeling was een beurtvaart op Rotterdam. De onderneming werd gevestigd in een pand aan de Grote Kade. Op 24 maart 1855 was het groot feest. Voor het eerst kwam er een stoomschip aan in de haven van Goes. De Goesche Courant gaf er een verslag van. Eene stoomboot in onze haven! welke nimmer daardoor werd aangedaan en wel eene Goesche boot. Zodra het schip in de verte op de Oosterschelde in zicht kwam, hees men op de stadhuistoren de vlag. Een grote menigte repte zich, lopend, naar het Goese Sas. Toen het schip de sluis was gepasseerd, ging muziekvereniging Concordia aan boord en terwijl de boot naar de Goese binnenstadshaven voer, zorgde het muziekgezelschap voor vrolijke marsmuziek. Onder luid hoerageroep legde men na het aanmeren de loopplank uit en betraden de tientallen genodigden het schip om het te bezichtigen. Dat waren natuurlijk de hoge heren, maar toen dat achter de rug was, mocht iedereen die dat wilde aan boord gaan. Het feest duurde tot in de laatste uurtjes. Een internationaal befaamde havenstad is Goes echter nooit geworden.

2 reacties

Wat een feest, Archivaris! Ik zie het helemaal voor me, zoals je dat beschrijft. Gelukkig vaart er nog één keer per jaar een stoomboot, maar helaas wordt dat ook steeds minder.
Tuinfluiter

01 October 2009 om 11:29

Zo'n verhaal zou de achtergrond kunnen zijn van de opmerking die men wel eens hoort : Vaarwel Europa, ik ga naar Goes !Knipoog
Jopie Meerman

01 October 2009 om 18:44

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.