NieuwsOnline

Wil je gezonde tanden? Dan kun je deze producten beter laten staan

0 reacties

Een gezond gebit begint bij een gezond eetpatroon. Natuurlijk weten we allemaal dat we niet te veel moeten snoepen. Te veel suikers kunnen de tanden aantasten. Dus wie met een stralend wit gebit wil rondlopen kan beter de snoeppot laten staan. En zo zijn er nog veel meer voedingsproducten die we beter maar achterwege kunnen laten. Welke dat allemaal zijn, bespreken we hieronder.

gezonde tanden

1. Koffie en thee

Koffie en thee kunnen behoorlijk wat aanslag op jouw tanden veroorzaken. Wanneer je dus de hele dag door koffie of thee drinkt, is de kans groot dat jouw tanden langzamerhand verkleuren. Er zal een aanslag ontstaan die niet makkelijk te verwijderen zal zijn. Heb jij hier ook last van? Dan is er gelukkig nog geen reden tot paniek, want je kunt thuis jouw tanden bleken op een simpele én verantwoorde manier. Zo kun je binnen no time weer genieten van een stralend witte glimlach. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te minderen met koffie en thee. Wanneer je echt niet zonder kunt, is groene thee nog een goede optie. 

2. Frisdrank

Zoals net al werd benoemd, weten we allemaal dat we niet te veel moeten snoepen. In snoep zitten veel suikers die weer slecht zijn voor onze tanden. Maar waar ook veel suikers in zitten verwerkt, is frisdrank. Een blikje cola of een glas ranja is dan misschien wel lekker verfrissend, maar daar worden je tanden niet echt blij van. De suiker van de frisdrank blijft namelijk kleven op de tanden, waardoor het zelfs het tandglazuur kan aantasten. En dat terwijl glazuur ontzettend belangrijk is voor onze tanden. Deze stof wordt namelijk niet opnieuw aangemaakt op onze tanden. Gelukkig kun je tandglazuur wel sterker maken door te poetsen met tandpasta tabletten met fluoride. Fluoride heeft namelijk een bepaalde werking dat het glazuur sterker zal maken. 

3. Sommige fruitsoorten

Dagelijks moeten we twee stukken fruit nuttigen. In fruit zitten vitaminen en mineralen verwerkt en tegelijkertijd zitten er weinig calorieën in. Toch zijn sommige fruitsoorten niet zo onschuldig als ze lijken. Door sommige fruitsoorten kunnen onze tanden namelijk behoorlijk aangetast worden. Denk bijvoorbeeld aan de citroen, framboos, kers en de bes: ons lichaam wordt er blij van, maar onze tanden niet zozeer. Al deze vruchten zijn namelijk behoorlijk zuur. Deze zuren kunnen namelijk ook het tandglazuur aantasten waardoor jouw tanden kunnen slijten. Als je alsnog wil genieten van jouw dagelijkse portie fruit, is het belangrijk om even goed na te spoelen met een glas water.

4. Wijn

Wanneer je rode wijn hebt gedronken merk je vast weleens dat het een rode waas achterlaat op jouw tanden. In rode wijn zit namelijk tannine, een stofje dat ervoor zorgt dat de pH-waarde in jouw mond wordt aangetast. Tannine zal zich aan de tandplak van jouw tanden kleven en dat zorgt voor de verkleuring op de tanden. Is witte wijn dan beter dan rode wijn? Nee, ook witte wijn is slecht voor de tanden. Witte wijn kan namelijk weer het tandglazuur op jouw tanden minder sterk maken. Eigenlijk is alcohol in het algemeen niet goed voor ons gebit. Alcohol zal de mond uitdrogen, waardoor er te weinig speeksel in de mond zit. Terwijl speeksel erg belangrijk is om bijvoorbeeld voedselresten te kunnen wegspoelen.

5. Sausjes

Of we het nou hebben over de kant-en-klare pastasaus uit de supermarkt of gewoon een fles mayonaise: sausjes zijn niet bepaald goed voor ons gebit. In sausjes zit namelijk veel zout verwerkt, dat weer schadelijk kan zijn voor de tanden. Ook zitten sausjes bomvol toegevoegde suikers. Je kunt dus maar beter de sausjes laten staan, en zelfgemaakte sausjes nuttigen.

Dit kun je wel doen voor gezonde tanden

Oké, we weten dus nu wat we niet moeten eten wanneer we een gezond gebit willen. Maar wat moeten we dan wél doen om van een gezond gebit te kunnen genieten?

Laat de tanden rusten

Allereerst is het belangrijk om goed te poetsen. We weten immers wat de tandarts zegt: twee keer per dag poetsen, voor twee minuten lang. Maar het is belangrijk om niet gelijk te poetsen wanneer je net een maaltijd hebt genuttigd. De tanden moeten namelijk tussendoor kunnen rusten. Iedere keer wanneer jij namelijk eet of drinkt, komen er allerlei zuren en suikers op jouw tanden terecht. Jouw tanden moeten dit kunnen verwerken en het glazuur moet zich herstellen. Wacht dus even met tandenpoetsen, of drink een glas water of melk. Hiermee spoel je de zuren sneller weg.

Gezonde producten eten

De bovengenoemde producten kun je beter laten staan wanneer je wil voorkomen dat jouw tanden worden aangetast. Gelukkig bestaan er een aantal vervangers die wél goed zijn voor de tanden. Zo kun je denken aan groenten als wortels, tomaten, en bananen. Ook zuivelproducten als kaas, yoghurt zijn gezond voor zowel ons gebit als ons lichaam. Bovendien kun je ook met een gerust hart nootjes eten. 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.