Kwadranten

Welkom bij Kwadranten! Kwadranten is een blog over kernkwadranten, kwaliteiten en alles wat er bij komt kijken. Dus ook valkuilen, allergie, uitdagingen en vooral ook balans en nieuwsgierigheid.  

Vanuit een andere hoek

0 reacties

Een kernkwadrant kun je vanuit alle hoeken beginnen. Je hoeft dus niet te beginnen met je kwaliteit om vervolgens je valkuil en uitdaging te vinden en tenslotte je allergie. Zo ben ik een kwadrant begonnen vanuit een allergie. Eigenlijk daarvoor: vanuit ergernis. Ik vroeg me af waar die ergernis vandaan kwam. Zo kwam ik uit bij mijn allergie voor de vervelende eigenschap van bepaalde mensen om jou te vertellen wat je moet doen, die weten wat goed voor jou is. Voor mij staat het gelijk aan dicteren en raakt het aan dogmatisme. Ik stoor me er behoorlijk aan en ben blij dat ik die eigenschap -of kwaliteit- niet heb. Toch zie ik ook wel graag dat mensen naar me luisteren. Hoe zou ik dat dan kunnen bereiken? Waar is het dicteren een teveel van of kan het een teveel van zijn? Zo kwam ik er op uit dat het een overtreffende trap van 'duidelijk zijn' is. Je kunt duidelijk zijn en duidelijk. Dit laatste gaat in de richting van dicteren, vind ik. Gewoon duidelijk zijn is iets wat mensen in mijn omgeving mij regelmatig toewensen en het raakt me. Passender vind ik nog 'vertellen wat je bezighoudt, wat er in je om gaat, hoe je over iets denkt'. Als ik dat niet doe, hoe kan iemand daar dan rekening mee houden? Dit gaat mij helpen!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Nu nog op zoek naar de bijbehorende kwaliteit en valkuil. Ik bezit de kwaliteit om te vertrouwen op anderen, dat zij de juiste keuze maken. Daar hoef ik niet bovenop te zitten. Hoe zou iemand niet kunnen doen wat juist is, toch? De valkuil die hier -voor mij- duidelijk bij hoort is naïviteit. Ik geloof gewoon dat iemand het juiste doet en dat er bijvoorbeeld geen dubbele agenda's bestaan. Dus als je mij iets vertelt ga ik mee in je verhaal, omdat ik denk dat je het juiste doet. Ik neem het aan. Soms lijkt het dan of ik geen mening heb, maar dat is niet zo. Zeker niet! En ook daarom is het goed om aan te geven wat in mij omgaat. Ik hoef mijn valkuil niet te bestrijden. Er is niets mis met een zekere mate van naïviteit. Zo is dit kwadrant rond. Een kwadrant waar ik mee uit de voeten kan en wat mij in beweging krijgt, wat van mij vraagt om creatief te zijn, om te gaan vertrouwen vanuit duidelijkheid.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.