Kwadranten

Welkom bij Kwadranten! Kwadranten is een blog over kernkwadranten, kwaliteiten en alles wat er bij komt kijken. Dus ook valkuilen, allergie, uitdagingen en vooral ook balans en nieuwsgierigheid.  

een kernkwadrant in coronatijd

0 reacties

Een kernkwadrant is een veelzijdig hulpmiddel om je bewust te worden van je kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen. Een voorbeeld.

Stel je voelt je vandaag de dag gemotiveerd om te zorgen dat het Coronavirus niet verder wordt verspreid. Hoe komt dat dan en welke kwaliteit zet je in? De een zal de kwaliteit verantwoordelijkheid inzetten, een ander vertrouwen en een derde zorg voor anderen.

Je kwaliteit kan er ook voor zorgen dat je in je valkuil schiet: je zet een overdaad van je kwaliteit in. Als mijn kwaliteit is dat ik vertrouwen heb in de goede afloop van de coronacrisis, dan zou dit ertoe kunnen leiden dat ik bijvoorbeeld nonchalant word, of onzorgvuldig. Ik zoek dan dit weekend het strand op.

Mogelijk dat ik me enorm zal storen aan mensen met mondkapjes, de mensen die me attenderen op het in acht nemen van 1,5 meter afstand en me vertellen dat ik niet samen met m’n partner de supermarkt in mag gaan. Dat zijn angsthazen, pessimisten of doemdenkers. Daar ben ik allergisch voor, voor overbezorgdheid.

Mijn uitdaging zou evenwichtigheid kunnen zijn. Vertrouwen hebben in een goede afloop is prima, maar dat moet niet leiden tot onvoorzichtigheid en het aan de laars lappen van maatregelen die een goede afloop ondersteunen.

Op deze manier kun je spelen met kernkwadranten. Zo kun je deze dynamiek in beeld te brengen. Als je een kwadrant helder hebt kun je je er naar gaan gedragen. Je kunt je inspannen om te voorkomen dat je doorschiet in je valkuil of dat je je laat leiden door je ergernis (allergie). Nog mooier is het om te balanceren met je kwaliteit en uitdaging. Je bent dan niet aan het ‘strijden tegen’, maar aan het ‘strijden voor’.

Dit is een voorbeeld van een kernkwadrant met een knipoog, in een notedop.

Je kunt kernkwadranten samenstellen op basis van vele situaties. Een uitgangspunt is dat ieder mens vele kwaliteiten heeft en ze allemaal in kan zetten.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.