Langs de Zijlijn!

Welkom op mijn weblog! Langs de Zijlijn! biedt u altijd korte stukjes over actualiteit, maar ook gewoon verhaaltjes over het leven van alle dag. Vaak is de bedoeling om u na te laten denken over hoe u zelf met bepaalde dingen omgaat. Voel u vrij om dingen die u aanspreken met anderen te delen, of inhoudelijk commentaar te geven als ik een plaatje neerzet waar u het niet mee eens bent. Maar... houdt het wel netjes svp.  Scheldpartijen en beledigingen worden zonder verder commentaar door mij verwijderd. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Veel leesplezier!   Willem.  

Over - Contant Geld.

6 reacties

Langs de Zijlijn.

Over – Contant Geld.

In de afgelopen honderden jaren is contant geld altijd het ruilmiddel geweest waarmee je goederen en diensten kon kopen. Dat systeem is vanaf 1976 steeds meer onder druk komen te staan. In eerste instantie wilde de werkgever (aangestuurd door de bank) niet meer met loonzakjes over straat, en werd iedereen verplicht een bank of girorekening te openen om het salaris te ontvangen.

Het idee “betaalcheque” werd daarna ingevoerd om ook “normale” mensen het idee te geven dat ze door de bank serieus werden genomen. Het was feitelijk een goedkoop en eenvoudig alternatief voor de cheques die door de rijken der aarde werden uitgeschreven in die tijd. De gewone man kon eveneens gaan doen alsof ze rijk waren.

In een nog later stadium kwam de geldopname via een apparaat op de straathoek en de betaalpas met pincode. En dan begint het. Aanvankelijk was dat pinnen duur. Het werd voor de banken een echt verdienmodel. Onder invloed van concurrentie, maar vooral misdaad, is dat pinnen steeds goedkoper geworden. Elke locatie waar veel geld wordt ontvangen is inmiddels een potentieel diefstal gebied.

Door de schaalvergroting in de detailhandel komt er steeds meer geld op 1 plek samen. Het is feitelijk logisch dat ondernemers proberen om contant betalen, zo veel als mogelijk is, te ontmoedigen. Op deze manier worden steeds meer boodschappen, maar ook plantjes,  bouwmaterialen, fietsen en meubelen per pin afgerekend. En, als ik in de rij sta voor de kassa, dan valt op dat het vooral ouderen zijn, die nog contant betalen.

IKEA gaat nu een stap verder. Bij het onmogelijke woonwarenhuis kun je inmiddels alleen nog met plastic betalen. Contante Euro’s worden daar niet meer geaccepteerd. Buiten de vraag om, of ze zich dit juridisch gezien, wel kunnen veroorloven, is het een teken aan de wand.

Mijn briefje van 50 of 100 euro is wettelijk gezien nog altijd HET wettige betaalmiddel. Maar dat zal die onmogelijke Zweden worst wezen, omdat “”ouderen”” maar een heel klein deel van hun klanten kring zijn (denken ze). Ouderen gaan kleiner wonen, en ….. als ze nog een nieuw bed nodig hebben, dan halen ze dat vaak in de buurt bij Leen Bakker, Jysk of de een of andere bouwmarkt. Ikzelf heb een klein jaar geleden ons huisje nieuw moeten inrichten bij de verhuizing, de meeste dingen moesten blijven staan waar ze stonden. Onze situatie was tot dan toe niet standaard, omdat we op een vakantiepark in een chalet woonden.

Op rommelmarkten e.d. zie je, dat vooral de jongere generaties (tot 40j) slechts een stukje plastic op zak hebben. Ze kunnen dan geen 5e hands boek, of 2e hands Barbie of ander kinderspeelgoed van een paar centen, dat op een kleedje ligt, meer kopen.

Nog afgezien van alle woeste verhalen die gaan over overheidscontrole, en die vertellen dat banken contante stortingen van meer dan 3.000 euro als “verdacht” moeten melden bij de Overheid, vragen van de Belastingdienst inkomsten belasting e.d. over de herkomst van dat geld, betekent dit, dat vooral ouderen in het verdachtenbankje terecht komen. Want, wat moet een oudere particulier die zijn/haar caravan/boot/auto of verzameling verkoopt? Mag dat nog wel, zonder dat ik er last mee krijg? Of ben ik per definitie een boef? Terwijl ouderen nog steeds leven met de gedachte van : “”Boter bij de vis”” , wordt die oude spreuk min of meer onmogelijk gemaakt. Daarbij komt dat, vooral veel ouderen, niet beschikken over een computer, laptop, tablet of smartphone. Ze snappen er de werking niet van, en die dingen zijn vaak, gezien het inkomen, ook onbetaalbaar duur. Op deze manier worden vooral ouderen in verlegenheid gebracht. Je kunt ook zeggen dat het denken over technische ontwikkelingen en het “doen” verder en sneller gaat dan de vergrijzing.

Zelf denk ik, dat het goed zou zijn, als de economie toch eens wat meer rekening zou gaan houden met de ouderen. Wacht nog een jaar of 25 voor je gaat overwegen “contant”geld af te schaffen. En zelfs dan, hoe wil je kinderen bijv. leren met geld om te gaan als er geen stuivertje, dubbeltjes en halve en hele euro’s meer in omloop zijn. Hoe moeten die kids dan een ijsje kopen, of hun oude speelgoed kwijt raken.

Ik ben blij dat ik inmiddels zo oud ben, dat ik die onzin waarschijnlijk niet meer ga meemaken. Magere Hein zal me voor dat moment waarschijnlijk hebben opgehaald.

Ik ga steeds meer beseffen dat mijn generatie in een ongelofelijk mooie tijd heeft geleefd. Onbezorgd, met geweldige muziek, mooie films, en in een wereld die destijds nog ongecompliceerd was.

Willem.

6 reacties

Helemaal met je eens...Ik roep ook altijd dat ik blij ben dat ik niet nu geboren word.

GinaHeynze

05 September 2019 om 14:23

Ik heb altijd geroepen, mede omdat ik geinteresseerd ben in ruimtevaart en wat er nog te beleven valt in de toekomst, dat ik graag over 500 jaar nog eens een kijkje zou komen nemen. Ik ben daar inmiddels van teruggekomen. Het wordt er niet gezelliger en socialer op. De ontwikkelingen die vrij snel op elkaar zijn gevolgd op sociaal gebied en alles wat daar mee samen hangt gaan naar mijn idee een vaak akelige kant op. Laat mij na mijn overlijden dus maar gewoon als sterrenstof door het heelal schieten wink

tiscrea ©

05 September 2019 om 18:54

Leuk verhaal !!! En, helemaal mee eens. Een tijdje geleden heb ik een column geschreven over ongeveer hetzelfde onderwerp.

https://www.zeelandnet.nl/weblog/guust44/bericht/231529

han44

05 September 2019 om 22:16

Op hobbymarkten voor de amateurs en hobbisten wordt ook steeds vaker gevraagd of ze kunnen pinnen. Dat kan bijna nooit (natuurlijk niet zou ik bijna zeggen en zeker niet voor de veelal kleine bedragen - lees 1 of 2 euro - die afgerekend moeten worden) en de volgende vraag is dan meestal waar de dichtstbijzijnde geldautomaat is en dat ze terug zullen komen. Als zo'n geldspuger al op loopafstand te vinden is zie je de mensen heel vaak niet meer terug trouwens. Jammer, heel jammer...

tiscrea ©

06 September 2019 om 11:00

Beste Allemaal, 

Leuk om alle reacties te lezen. Vooral omdat jullie dingen herkennen. Tiscrea bijv. wijst op Rommelmarkten, en ja dat zie ik natuurlijk ook.

Guus ook jouw verhaal was leuk en heel herkenbaar. Ik was het alleen niet eens met je opmerking over banken in die tijd. Ik heb mijn reactie op jouw blog gezet.

Groet, 

 

WillemII

WillemII

09 September 2019 om 09:17

Een mooie bijdrage aan al dat gedoe over contant geld. Natuurlijk moet dat blijven.

Toos van Holstein

11 September 2019 om 11:43

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.