Langs de Zijlijn!

Welkom op mijn weblog! Langs de Zijlijn! biedt u altijd korte stukjes over actualiteit, maar ook gewoon verhaaltjes over het leven van alle dag. Vaak is de bedoeling om u na te laten denken over hoe u zelf met bepaalde dingen omgaat. Voel u vrij om dingen die u aanspreken met anderen te delen, of inhoudelijk commentaar te geven als ik een plaatje neerzet waar u het niet mee eens bent. Maar... houdt het wel netjes svp.  Scheldpartijen en beledigingen worden zonder verder commentaar door mij verwijderd. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Veel leesplezier!   Willem.  

Over - De graaiende ABN-AMRO

3 reacties

Langs de Zijlijn.

Over – de graaiende ABN/AMRO.

Een klein jaar geleden dacht ik dat ik een hypotheek nodig zou hebben. De regelmatige lezer(es) van deze blog weet dat ik mijn 65e verjaardag al heb gevierd. Ik ging dus langs bij verschillende banken maar leerde overal hetzelfde: Als je aan je AOW dreigt toe te komen word je voor elke bank een betalingsrisico. Het maximum bedrag dat ik kon lenen was 50.000 euro. De rest diende ik zelf op te hoesten. Bij een gemiddelde huizenprijs in onze Provincie van meer dan 2 ton betekende het dat ik meer dan 150.000 euro zelf op tafel diende te leggen. Dat is een onmogelijke eis. Het betekende namelijk, dat alles wat ik als pensioen op de 1 of andere manier had gespaard, in stenen gestopt diende te worden om een dak boven mijn hoofd te hebben. Daarna mocht ik dan verder in diepe armoede gaan leven. Maar wel als huiseigenaar. Maar………… stenen kun je niet koken, bakken of stoven. Ook niet eten derhalve. Dat ging het dus niet worden. Dankzij de Gemeente Schouwen-Duiveland en Zeeuwland hoefde dat ook niet. En ik blijf ze daarvoor voor eeuwig dankbaar.

Wat schets mijn verbazing. Vorige maand kondigde ABN/AMRO ineens de “”overwaarde”” hypotheek aan. De reclame laat zien dat dit vooral bedoeld is voor gepensioneerden die daarna “”ruimer”” kunnen leven.

Weinigen weten dat ik in mijn roerige leven, na de HBS, ooit mijn werkend leven ben begonnen bij de (toen nog) AMRO bank. Dit met het doel opgeleid te worden tot minimaal een leiding gevende positie. Dat ik, 6 jaar later reeds, die bank vaarwel zou zeggen wist ik bij indiensttreding nog niet, maar ik bleek een “”geweten”” te hebben dat niet bestand was tegen haaien, graaien, snaaien en meer van dat fraais. Ik had in die 6 jaar meer gezien dan goed was voor mijn brein, en ik kon er niet mee dealen en leven.

Ik heb me bij die aankondiging van de bank niet afgevraagd of er een addertje onder het gras zat, maar welk addertje!  Realiseer U a.u.b, dat banken tegen 0% rente ongelimiteerde bedragen kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Voor bankiers geldt daarna, dat ze liefst risicoloos hun geld uitlenen. Een hypotheek betekent niets meer of minder dan dat een bank je huis onder je kont vandaan kan verkopen als je de hypotheek termijnen niet (meer) betaalt. Dus is, bij stijgende huizenprijzen, een hypotheek voor een bank absoluut risicoloos. Vervolgens vertelt de reclame dat: “de rente wel bij je hypotheek wordt opgeteld, waardoor je maandtermijn niet verandert””. En dat moet u even vasthouden.

Bij de crisis van 2008 spraken we af dat iedereen tijdens het werkend leven minstens 50% van zijn hypotheekschuld diende af te lossen. Ook zakten de huizenprijzen in een paar maanden minstens 30% in elkaar, omdat alle domme Nederlanders dachten dat de bomen tot voorbij de hemel groeiden. Daarmee kwamen de prijzen terug op een realistisch niveau.

Nu, 12 jaar later, is het idiotie ten top. Opnieuw! De prijzen zijn op veel plaatsen 10 tot 20 % hoger als in 2008 en het zijn gouden tijden voor gemeenten en project ontwikkelaars. Hou de markt krap en je maximaliseert je verdienmodel! Nederlanders hebben weinig geleerd van het verleden zo blijkt.

Maar goed, terug naar wat ik wil vertellen. Ik vroeg me dus af waar de winst voor ABN/AMRO zit van die “”overwaarde hypotheek””. Dat bleek niet zo moeilijk als je daar over nadenkt. Ga er van uit dat iemand 50% van zijn oorspronkelijke hypotheek heeft afgelost. Hij kocht zijn huis in 1990 voor 220.000 gulden. Dat is makkelijk rekenen. Dat is namelijk 100.000 euro. Hij loste daarop 50.000 euro af. Vandaag is zijn huis op de totaal oververhitte markt  200.000 euro waard. De taxatiewaarde in “bewoonde” staat is dan 60% ofwel 120.000 euro. Stel je leent maximaal, dan kun je dus 120 – 50 = 70.000 euro bijlenen. Maar zeggen de voorwaarden: de rente over je nieuwe lening wordt bij je hypotheekschuld opgeteld. Stel dat de lening over 20 jaar wordt afgesloten tegen 3% dan is de rente zo’n slordige 21.000 euro extra. Je hypotheekschuld wordt dan 141.000 euro. Omdat er met gelijkblijvende maandlasten wordt gewerkt is het een annuïteit. Daardoor wordt vooral in de eerste 10 jaar, vooral rente betaald (=is inkomen voor de bank). De feitelijke schuld blijft zo ongeveer bestaan. Daarna gokt de bank op een loterij aspect. Ga je namelijk voor je 85e dood, dan verdient de bank extra.

Dat vereniging eigen huis hieraan meewerkt is feitelijk te gek voor woorden. Ik weet wel dat de bank hoopt dat je een jaar na afsluiten sterft. Dan is hun verdien model maximaal.

Willem.

3 reacties

Overwaarde hypotheek is een uitkomst voor ouderen om in hun huis te kunnen blijven wonen. Uw stukje is gekleurd en overdreven. Overwaarde hypotheek heeft niets met graaien te maken en niemand hoeft dood te gaan. Ik kan iedereen aanraden om eens met de bank ( de Rabobank heeft ook een opeetconstructie) te gaan praten voor een wat betere oude dag. Zeker als het Aow & pensioen te kort schiet.

RobenCoby

09 June 2019 om 15:30

Je kunt dus niet rekenen, dat is duidelijk. En dat andere banken ook financiele producten aanbieden is ook al geen bewijs dat het goed is. Of heb je soms niets geleerd van alle bancaire schandalen in het recente verleden.? En neen mijn verhaal is niet gekleurd. Er zitten hele lelijke graaiende kantjes aan dit soort producten. Alle ouderen die meer geld willen raad ik aan hun kot gewoon te verkopen en een leuk huisje te huren buiten de Randstad. Dan heb je ineens AL je geld beschikbaar en is er geen bank die een ferm deel opvreet.

WillemII

09 June 2019 om 16:00

Op aanwijzing van mijn vrouw heb ik besloten een 2e reactie te geven. Zij stelt dat ik wellicht voor sommigen (bijv. reactie gever) in te grote stappen denk. Ik zal dus proberen de in hinderlaag liggende python in het gras te nadetr verklaren.

Stel Herman gaat een jaar na het afsluiten van deze 2e hypotheek dood. De bank juicht, want dan is de hypotheek, inclusief alle erbij opgetelde rente opeisbaar bij voorraad. De rentevergoeding voor de bank loopt dan op van 3% naar meer dan 30%. En dat is, ook wettelijk gezien:WOEKER.

De AFM had hier in moeten grijpen want dit wordt voer voor advocaten.

WillemII

10 June 2019 om 11:56

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.