Langs de Zijlijn!

Welkom op mijn weblog! Langs de Zijlijn! biedt u altijd korte stukjes over actualiteit, maar ook gewoon verhaaltjes over het leven van alle dag. Vaak is de bedoeling om u na te laten denken over hoe u zelf met bepaalde dingen omgaat. Voel u vrij om dingen die u aanspreken met anderen te delen, of inhoudelijk commentaar te geven als ik een plaatje neerzet waar u het niet mee eens bent. Maar... houdt het wel netjes svp.  Scheldpartijen en beledigingen worden zonder verder commentaar door mij verwijderd. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Veel leesplezier!   Willem.  

Over - Bancaire Overstap Service.

2 reacties

Langs de Zijlijn.

Over Bancaire Overstap Service

Een enkele keer in een mensenleven kan er de noodzaak ontstaan dat je van bank en bankrekeningnummer verandert. Dat is bijvoorbeeld het geval als je verhuist en je huisbank geen voor jou bereikbare vestiging in de buurt heeft, en een andere bank wel. En laten we wel zijn, maakt het feitelijk ook maar iets uit? Ach of je door de kat of door de hond gebeten wordt? Het doet altijd zeer. En het is dat ik in deze tijd van automatisering niet zonder kan, want anders zou ik dat met alle liefde doen! En ja, elke bank maakt miljarden winsten dankzij het feit dat ze voor uw betaalrekening en betaalpas inmiddels flink kosten rekenen en op Uw spaarrekening geen noemenswaardige rente meer betalen.

Maar…. Terug naar het onderwerp. Ik verhuis, en de bovenstaand geschetste situatie ontstaat voor mij. Ik zoek dus uit welk bankkantoor ik wel kan bereiken, en open daar een rekening.

De bankwerker is 1 en al voorkomendheid als ik binnen stap. Wat voor rekening ik wil openen is de eerste vraag. Ik antwoord de employé dat een betaalrekening wel aangenaam zou zijn.

Hij begint zichtbaar te glimmen. Zijn hele houding verraadt dat hij dat wel even voor mij zal fiksen. Hij begint vaardig de 1 of andere lijst op zijn computer in te vullen en stelt mij ondertussen de nodige vragen. Vragen die ik allemaal beantwoord.

En dan komt het: “Wilt u overstapservice? Als ik vraag wat dat is legt hij uit dat banken tegenwoordig samenwerken om overstappen van de ene naar de andere bank zo makkelijk mogelijk te maken. Wij regelen dan samen met uw oude bank dat maandelijkse ontvangsten en betalingen automatisch van uw nieuwe bankrekening worden geleid en er geen problemen ontstaan met uw betalingen en ontvangsten. Ik ben buitengewoon aangenaam verrast dat bancaire automatisering zo heeft ontwikkeld sinds ik in 1976 het G(iro) 76 project opstartte voor de toenmalige Amro Bank. Dat wilde ik dus wel.

Anderhalve maand later begint echter de ene na de andere aanmaning in mijn brievenbus te vallen. Gelukkig heb ik ook mijn uitkerende instantie zelf gemeld dat ik van bank veranderd ben. Als ik een aanmaning vang, dan maak ik de noodzakelijke bedragen vervolgens onmiddellijk over, waarna ik de melder van de maning bel. Generiek antwoord: “Neen we hebben geen bericht van welke bank dan ook ontvangen.

Ik meld me bij mijn nieuwe bank: Wat gaat hier fout?, wil ik weten. Dat in dit geval mijn oude bank alles hoort te regelen wordt razendsnel duidelijk. En poef, weg is mijn vertrouwen.

Vervolgens probeer ik de oude rekening op te zeggen. Dat lukt niet, en nu krijg ik te horen dat de overstapservice mij blokkeert. Ik haal mijn schouders op en meld al mijn leveranciers, goede doelen etc. zelf mijn nieuwe bankrekening nummer. Verschillende relaties laten me daarna weten vaker problemen met “”overstapservice”” te ervaren,

Een maand later probeer ik nogmaals digitaal de rekening op te zeggen. Maar lauw loene, opnieuw geen succesvolle actie. Ik haal mijn schouders er verder voor op. Althans, tot ik 3 maanden later een SMS van mijn oude bank krijg met de vraag of ik even mijn saldo tekort wil aanvullen? Ik reageer woedend. “Zijn jullie nou helemaal? Ik gebruik die rekening al 5 maanden niet meer heb hem verschillende malen geprobeerd op te zeggen, wat jullie zelf blokkeren, en nu denken jullie mijn nog een pak kosten in mijn maag te splitsen ook? Wat zijn dat voor praktijken. Als ik volhoud komt uiteindelijk het antwoord dat bank X een overstap naar hen toe had aangevraagd. Ik heb helemaal niks met bank X, nooit gehad ook.

Ik doe nu zaken met Y. Ik wil dus niet naar hen toe, maar juist van hen af! Of ze toch geen erge fouten maken? Vraag ik. Het antwoord verklaart veel: Uh, uh, uh! En daarna volgt er opnieuw een heel technisch verhaal waarbij de juffrouw aan de andere kant van de lijn mij probeert uit te leggen wat ik allemaal zou moeten doen. Ik heb haar gevraagd of ze klei in haar oren heeft. Als die bank fouten maak dan moeten ze hun eigen fouten oplossen, en niet ik. Ik wil gewoon vandaag van ze af zijn, en wat ze daarna allemaal aan intern kwaliteit onderzoek doen is not my cup of tea voeg ik haar toe. En dat helpt (hoop ik).

Willem.

2 reacties

Ik help het je hopen Willem, maar ik vrees er voor. Tenslotte verliezen ze dan een cliënt en dus inkomsten!!!

JB58

29 May 2019 om 20:37

Beste JB,

Zal waar zijn.Ik heb ze uitgenodigd om me te trotseren.

Dan gaan er klachten naar de AMF, en komt er een schadeclaim van mij.

Groet, 

 

Willem.

WillemII

31 May 2019 om 21:27

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.